psse-slupca.pl

Pistacjowe semifreddo z ricottą • przepis • składniki • przygotowanie

Semifreddo przypomina lody, więc doskonale sprawdzi się podczas letnich dni. Jeśli jesteś fanem pistacji, koniecznie musisz przygotować ten deser!

Pistacjowe semifreddo z ricottą

Semifreddo przypomina lody, więc doskonale sprawdzi się podczas letnich dni. Jeśli jesteś fanem pistacji, koniecznie musisz przygotować ten deser!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ser ricotta - 250 g
syrop z agawy - 3 łyżki
pistacje prażone solone - 70 g
czekolada biała - 100 g
truskawka -
śmietanka 36% -
mięta świeża -

Instrukcje przygotowania

1.ROZDRABNIAMY PISTACJE:
Pistacje rozdrabniamy w malakserze i przekładamy do miski. Dodajemy serek ricotta, miód lub syrop z agawy i mieszamy.
2.UBIJAMY ŚMIETANKĘ:
Schłodzoną śmietankę przez chwilę ubijamy, ale nie na sztywną pianę, i przekładamy do wcześniej przygotowanych składników. Następnie ubijamy całość jeszcze przez chwilę.
3.PRZEKŁADAMY MASĘ DO FORMY:
Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy do przygotowanej formy. Wyrównujemy powierzchnię, delikatnie uderzając formą o blat.
4.MROZIMY DESER:
Semifreddo wkładamy do zamrażarki na 1,5-2 godziny, do całkowitego zamrożenia.
5.PRZYGOTOWUJEMY KREM:
Kilka pistacji zostawiamy do dekoracji, a resztę rozdrabniamy w malakserze aż do momentu, kiedy zacznie się z nich wytrącać tłuszcz. Następnie dodajemy pokruszoną białą czekoladę i miksujemy, aż powstanie gładki krem. Krem przekładamy do miski lub do słoiczka.
6.DEKORUJEMY DESER:
Pistacje siekamy, a truskawki kroimy w plastry.
Pistacjowe semifreddo z ricottą

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ROZDRABNIAMY PISTACJE

Pistacje rozdrabniamy w malakserze i przekładamy do miski. Dodajemy serek ricotta, miód lub syrop z agawy i mieszamy.

2

UBIJAMY ŚMIETANKĘ

Schłodzoną śmietankę przez chwilę ubijamy, ale nie na sztywną pianę, i przekładamy do wcześniej przygotowanych składników. Następnie ubijamy całość jeszcze przez chwilę.

3

PRZEKŁADAMY MASĘ DO FORMY

Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy do przygotowanej formy. Wyrównujemy powierzchnię, delikatnie uderzając formą o blat.

4

MROZIMY DESER

Semifreddo wkładamy do zamrażarki na 1,5-2 godziny, do całkowitego zamrożenia.

5

PRZYGOTOWUJEMY KREM

Kilka pistacji zostawiamy do dekoracji, a resztę rozdrabniamy w malakserze aż do momentu, kiedy zacznie się z nich wytrącać tłuszcz. Następnie dodajemy pokruszoną białą czekoladę i miksujemy, aż powstanie gładki krem. Krem przekładamy do miski lub do słoiczka.

6

DEKORUJEMY DESER

Pistacje siekamy, a truskawki kroimy w plastry.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1915,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

478,9 kcal

🥑

Tłuszcz

33,3 g

🌾

Węglowodany

29,1 g

🥬

Błonnik

0,1 g

💪

Białko

15,9 g

Podobne przepisy