psse-slupca.pl

Gnocchi własnej roboty • przepis • składniki • przygotowanie

Domowe gnocchi to pyszny pomysł na rodzinny obiad. Zobacz, jak przygotować go w niecałe 30 minut, i zaskocz rodzinę pysznymi ziemniaczanymi kluseczkami.

Gnocchi własnej roboty

Domowe gnocchi to pyszny pomysł na rodzinny obiad. Zobacz, jak przygotować go w niecałe 30 minut, i zaskocz rodzinę pysznymi ziemniaczanymi kluseczkami.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy

Składniki

gałka muszkatołowa mielona - 1 szczypta
ziemniak - 1 kg
pieprz czarny - 3 szczypty
sól - 1 łyżeczka
jajko - 3 szt.
mąka pszenna - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.GOTOWANIE ZIEMNIAKÓW:
Do pojemnika miksującego wlać 500 ml wody, dodać szczyptę soli. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na połówki lub ćwiartki, włożyć do wkładu do gotowania, a ten umieścić w pojemniku miksującym. Gotować ziemniaki (z zatkniętą miarką), ustawiwszy programgotowanie na parze/15 minut.
2.STUDZENIE ZIEMNIAKÓW:
Wyjąć wkład z ziemniakami, odlać wodę, ziemniaki całkowicie ostudzić (najlepiej zostawić je na noc).
3.MIKSOWANIE ZIEMNIAKÓW:
Ziemniaki włożyć do pojemnika miksującego, dodać do nich żółtka, mąkę, resztę soli, 3 szczypty pieprzu oraz gałkę muszkatołową. Mieszać (z zatkniętą miarką)30 sekund/prędkość 4. Zgarnąć ciasto łopatką ze ścianek na dno pojemnika i mieszać (z zatkniętą miarką) jeszcze5 sekund/prędkość 6.
4.FORMOWANIE I KROJENIE CIASTA:
Na posypanej mąką stolnicy uformować z ciasta ziemniaczanego wałek grubości 1,5 cm. Pokroić go na kawałki dł. 1 cm. Każdy kawałek lekko spłaszczyć grzbietem widelca – w ten sposób na cieście powstaną rowki.
5.GOTOWANIE GNOCCHI:
W dużym garnku zagotować osoloną wodę, włożyć do niej gnocchi i gotować na średnim ogniu 4 minuty. Gdy kluski wypłyną na powierzchnię, wyjąć je łyżką cedzakową i dokładnie osączyć.
Gnocchi własnej roboty

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTOWANIE ZIEMNIAKÓW

Do pojemnika miksującego wlać 500 ml wody, dodać szczyptę soli. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na połówki lub ćwiartki, włożyć do wkładu do gotowania, a ten umieścić w pojemniku miksującym. Gotować ziemniaki (z zatkniętą miarką), ustawiwszy programgotowanie na parze/15 minut.

2

STUDZENIE ZIEMNIAKÓW

Wyjąć wkład z ziemniakami, odlać wodę, ziemniaki całkowicie ostudzić (najlepiej zostawić je na noc).

3

MIKSOWANIE ZIEMNIAKÓW

Ziemniaki włożyć do pojemnika miksującego, dodać do nich żółtka, mąkę, resztę soli, 3 szczypty pieprzu oraz gałkę muszkatołową. Mieszać (z zatkniętą miarką)30 sekund/prędkość 4. Zgarnąć ciasto łopatką ze ścianek na dno pojemnika i mieszać (z zatkniętą miarką) jeszcze5 sekund/prędkość 6.

4

FORMOWANIE I KROJENIE CIASTA

Na posypanej mąką stolnicy uformować z ciasta ziemniaczanego wałek grubości 1,5 cm. Pokroić go na kawałki dł. 1 cm. Każdy kawałek lekko spłaszczyć grzbietem widelca – w ten sposób na cieście powstaną rowki.

5

GOTOWANIE GNOCCHI

W dużym garnku zagotować osoloną wodę, włożyć do niej gnocchi i gotować na średnim ogniu 4 minuty. Gdy kluski wypłyną na powierzchnię, wyjąć je łyżką cedzakową i dokładnie osączyć.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1702,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

170,3 kcal

🥑

Tłuszcz

1,9 g

🌾

Węglowodany

31,2 g

🥬

Błonnik

1,3 g

💪

Białko

6,2 g

Podobne przepisy