psse-slupca.pl

Zupa z czerwonej papryki • przepis • składniki • przygotowanie

Pomysł na obiad: delikatna kremowa zupa o pysznym, słodkawym smaku papryki oraz niepowtarzalnej, wyrazistej barwie.

Zupa z czerwonej papryki

Pomysł na obiad: delikatna kremowa zupa o pysznym, słodkawym smaku papryki oraz niepowtarzalnej, wyrazistej barwie.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 1 szt.
papryka czerwona - 1 kg
ząbek czosnku - 2 szt.
ocet balsamiczny - 1 łyżka
oliwa z oliwek - 1 łyżka
bulion drobiowy - 1 l
rozmaryn świeży - 16 g
śmietana 30% - 120 g
majeranek suszony - 1 łyżeczka
tymianek świeży - 1 łyżeczka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ ROZGRZEJ PIEKARNIK:
do 220 stopni Przygotuj wcześniej Ugotuj rosół z kurczaka.
2.PRZYGOTOWANIE PAPRYKI MYJEMY,:
wkładamy w całości do nagrzanego piekarnika z włączoną funkcją grilla.
3.PIECZEMY, AŻ SKÓRKA:
nabierze ciemnego koloru (skórka papryki powinna się prawie przypalić).
4.WYJMUJEMY PAPRYKI, WKŁADAMY:
je do foliowej torebki i zostawiamy na około 10 minut.
5.CEBULĘ KROIMY W:
kostkę, czosnek siekamy.
6.W RONDLU LUB:
garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią posiekaną w kostkę cebulę, czosnek oraz pozostałe przyprawy i smażymy mieszając aż cebula się zeszkli.
7.WLEWAMY BULION:
drobiowy.
8.UPIECZONĄ PAPRYKĘ OBIERAMY:
ze skóry, kroimy w kostkę, wrzucamy do wywaru.
9.WSZYSTKO RAZEM ZAGOTOWUJEMY,:
po czym gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem jeszcze około 25 minut.
10.PO TYM CZASIE:
zupę zdejmujemy z ognia, miksujemy, dodajemy śmietankę oraz ocet balsamiczny i jeszcze raz doprowadzamy do wrzenia.
11.DOPRAWIAMY DO SMAKU:
solą i pieprzem.
12.JAK PODAWAĆ PODAJEMY:
ozdobioną posiekanym rozmarynem .
Zupa z czerwonej papryki

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ ROZGRZEJ PIEKARNIK

do 220 stopni Przygotuj wcześniej Ugotuj rosół z kurczaka.

2

PRZYGOTOWANIE PAPRYKI MYJEMY,

wkładamy w całości do nagrzanego piekarnika z włączoną funkcją grilla.

3

PIECZEMY, AŻ SKÓRKA

nabierze ciemnego koloru (skórka papryki powinna się prawie przypalić).

4

WYJMUJEMY PAPRYKI, WKŁADAMY

je do foliowej torebki i zostawiamy na około 10 minut.

5

CEBULĘ KROIMY W

kostkę, czosnek siekamy.

6

W RONDLU LUB

garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią posiekaną w kostkę cebulę, czosnek oraz pozostałe przyprawy i smażymy mieszając aż cebula się zeszkli.

7

WLEWAMY BULION

drobiowy.

8

UPIECZONĄ PAPRYKĘ OBIERAMY

ze skóry, kroimy w kostkę, wrzucamy do wywaru.

9

WSZYSTKO RAZEM ZAGOTOWUJEMY,

po czym gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem jeszcze około 25 minut.

10

PO TYM CZASIE

zupę zdejmujemy z ognia, miksujemy, dodajemy śmietankę oraz ocet balsamiczny i jeszcze raz doprowadzamy do wrzenia.

11

DOPRAWIAMY DO SMAKU

solą i pieprzem.

12

JAK PODAWAĆ PODAJEMY

ozdobioną posiekanym rozmarynem .

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

676 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

169 kcal

🥑

Tłuszcz

12,7 g

🌾

Węglowodany

9,7 g

🥬

Błonnik

6,4 g

💪

Białko

6,4 g

Podobne przepisy