psse-slupca.pl

Faszerowane sakiewki azjatyckie z airfryera • przepis • składniki • przygotowanie

Obiad dla 4 osób w 20 minut? Wypróbuj przepis Kingi Paruzel na faszerowane sakiewki azjatyckie wypełnione zachwycającym farszem z mięsem, warzywami i aromatycznymi dodatkami.

Faszerowane sakiewki azjatyckie z airfryera

Obiad dla 4 osób w 20 minut? Wypróbuj przepis Kingi Paruzel na faszerowane sakiewki azjatyckie wypełnione zachwycającym farszem z mięsem, warzywami i aromatycznymi dodatkami.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

papier ryżowy - 15 szt.
mięso indycze mielone - 500 g
marchew - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
papryczka chili czerwona - 1 szt.
sos sojowy - 2 łyżki
sos ostrygowy - 1 łyżka
imbir świeży - 2 łyżeczki
limonka - 1 szt.
jajko - 2 szt.
panierka panko - 20 g
kolendra świeża - 1 garść
sól -
pieprz czarny -
przyprawa chińska 5 smaków - 1 łyżeczka
olej -
sezam biały -
sezam czarny -
słodki sos chili -

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY FARSZ:
W misce łączymy mięso mielone, marchewkę startą na tarce o grubych oczkach, przeciśnięty przez praskę czosnek, starty na tarce imbir, drobno posiekane chili, sos sojowy i ostrygowy, skórkę z limonki, jajka, panko i posiekaną kolendrę. Doprawiamy przyprawą w stylu azjatyckim oraz solą i pieprzem.
2.ZAWIJAMY SAKIEWKI:
Każdy arkusz papieru ryżowego spryskujemy wodą lub zanurzamy na kilka sekund w ciepłej wodzie, aż zmięknie i stanie się elastyczny. Na środek każdego arkusza nakładamy czubatą łyżkę farszu. Zawijamy boki do środka i formujemy kwadratowe sakiewki. Sakiewki smarujemy olejem z obu stron i posypujemy mieszanką sezamów.
3.PIECZEMY SAKIEWKI:
Sakiewki układamy w koszu airfryera, zachowując odstęp. Pieczemy w 190°C” przez około 12 minut.
Faszerowane sakiewki azjatyckie z airfryera

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

W misce łączymy mięso mielone, marchewkę startą na tarce o grubych oczkach, przeciśnięty przez praskę czosnek, starty na tarce imbir, drobno posiekane chili, sos sojowy i ostrygowy, skórkę z limonki, jajka, panko i posiekaną kolendrę. Doprawiamy przyprawą w stylu azjatyckim oraz solą i pieprzem.

2

ZAWIJAMY SAKIEWKI

Każdy arkusz papieru ryżowego spryskujemy wodą lub zanurzamy na kilka sekund w ciepłej wodzie, aż zmięknie i stanie się elastyczny. Na środek każdego arkusza nakładamy czubatą łyżkę farszu. Zawijamy boki do środka i formujemy kwadratowe sakiewki. Sakiewki smarujemy olejem z obu stron i posypujemy mieszanką sezamów.

3

PIECZEMY SAKIEWKI

Sakiewki układamy w koszu airfryera, zachowując odstęp. Pieczemy w 190°C” przez około 12 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1579,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

394,8 kcal

🥑

Tłuszcz

12,8 g

🌾

Węglowodany

40,2 g

🥬

Błonnik

1,3 g

💪

Białko

29,6 g

Podobne przepisy