Faszerowana feta • przepis • składniki • przygotowanie
Niebanalna propozycja na grill party: ser feta w zupełnie nowym wydaniu, kuszący aromatem karczochów, pomidorów i oliwek.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE KARCZOCHY, POMIDORY
i oliwki osączyć i drobno posiekać.
CZOSNEK OBRAĆ I
przecisnąć przez praskę.
WYMIESZAĆ Z
majerankiem.
SER FETA OSĄCZYĆ
i najpierw przekroić w poprzek na pół, a następnie każdą połówkę na 2 plastry.
DOLNE PLASTRY UMIEŚCIĆ
na 4 kawałkach folii aluminiowej.
ROZŁOŻYĆ NA NICH
uzyskaną wcześniej mieszankę i doprawić pieprzem.
PRZYKRYĆ GÓRNYMI PLASTRAMI,
lekko docisnąć.
KAŻDĄ PORCJĘ ZAWINĄĆ
szczelnie w folię i piec na rozgrzanym grillu przez 15-20 minut, aż ser zmięknie.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1450 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1450 kcal
Tłuszcz
97 g
Węglowodany
81,1 g
Błonnik
20,3 g
Białko
74 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pieczone warzywa z sosem jogurtowym
Pieczone warzywa, świeże zioła i lekki, jogurtowy sos – oto przepis Karola Okrasy na gotowanie bez dodawania soli! Przyłącz się!

Grillowana sałatka z bakłażana i pomidorów
Lekka i prosta sałatka o ciekawym, głębokim smaku. Na jej przyrządzenie wystarczy jedynie dwadzieścia minut!

Roladki z bakłażana z fetą
Przekąska w greckim stylu. Podawane na zimno roladki sprawdzą się podczas każdego przyjęcia. Goście będą zachwyceni!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Bezglutenowe pancakes z musem jabłkowym
Szybkie i łatwe w wykonaniu pancakes, idealne zarówno na obiad, jak i śniadanie! Wypróbuj!

Wegańska ryba po grecku
Wegańska ryba? Tak! To możliwe! Poznajcie trik Kingi, na tofu-rybę w płatach nori z dużą ilością warzyw!

Sałatka z paluszkami krabowymi surimi z sosem jogurtowym
Pomysł na lekką, oryginalną sałatkę do przygotowania w parę chwil: połączenie surimi z ogórkiem i sosem jogurtowym.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Krupnik na wołowinie
Przygotuj doskonały krupnik, który na pewno zasmakuje całej rodzinie. Gotowany na kościach wołowych z dodatkiem ziemniaków i natki pietruszki.

Lekkie ciasteczka z komosą ryżową
Pyszne ciasteczka bez glutenu, bez laktozy i… bez pieczenia! Zobacz, jak przygotować ciasteczka z komosy ryżowej!

Jajka faszerowane tuńczykiem
Jajka faszerowane tuńczykiem to szybka i smaczna przekąska, idealna na różne okazje. Połączenie kremowego żółtka i tuńczyka tworzy wyrazisty, delikatnie słony smak, który doskonale komponuje się z dodatkiem majonezu lub musztardy czy innych składników. To danie jest proste do przygotowania, a jednocześnie efektowne na talerzu, szczególnie gdy udekorujesz je świeżymi ziołami.