Farsz do pierogów z serem parmigiano reggiano • przepis • składniki • przygotowanie
Prosty w przygotowaniu i dzięki wyjątkowym dodatkom niezwykle aromatyczny, ziemniaczany farsz do domowych pierogów lub krokietów. Sprawdź ten przepis i zaskocz bliskich nowym smakiem!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY ZIEMNIAKI
Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki i gotujemy w osolonej wodzie. Miękkie ziemniaki odcedzamy i studzimy.
PRZYGOTOWUJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI FARSZU
Parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Czosnek i pietruszkę drobno siekamy. Cebulę kroimy w dość drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie, aż nabierze złotego koloru.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI FARSZU
Ziemniaki ugniatamy z serem i kremem grzybowym za pomocą tłuczka do ziemniaków. Następnie dodajemy posiekaną pietruszkę i czosnek, a także podsmażoną cebulkę. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
GOTUJEMY ZIEMNIAKI
Do pojemnika miksującego wlewamy ok. 500 ml wody i wkładamy wkładkę do gotowania. Ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki, umieszczamy na wkładce i oprószamy solą. Gotujemy je, wybierając programgotowanie na parze / czas 25 minut / temperatura 120°C / obroty 1. Ugotowane ziemniaki studzimy i myjemy misę urządzenia.
ROZDRABNIAMY SKŁADNIKI
Ser kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do pojemnika miksującego wraz z czosnkiem i pietruszką. Wybieramy programgotowanie wg własnych ustawień / czas 20 sekund / obroty 10. Rozdrobnione składniki przekładamy do miski.
SIEKAMY I PODSMAŻAMY CEBULĘ
Obraną cebulę przekładamy do pojemnika miksującego i rozdrabniamy, wybierając programgotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 8. Posiekaną cebulę zgarniamy ze ścianek pojemnika, dodajemy oliwę i całość podsmażamy, używając programuprzypiekanie / czas 3 minuty / temperatura 110°C / obroty 1.
MIESZAMY FARSZ
Do pojemnika miksującego dodajemy przestudzone ziemniaki, krem grzybowy i pozostałe składniki. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 30 sekund / obroty 4.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1111,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
277,8 kcal
Tłuszcz
13,3 g
Węglowodany
22,5 g
Błonnik
2,3 g
Białko
16 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kurczak z piekarnika - pieczony w całości
Niezwykle prosty w przygotowaniu chrupiący kurczak pieczony w całości. Sprawdź, jak przygotować to danie dla całej rodziny i ciesz się jego smakiem!

Udziec z sarny pieczony w rękawie
Pieczona sarnina to wykwintne danie, które, odpowiednio przygotowane, zachwyci głębią smaku i delikatnością. Przekonaj się, testując przepis na udziec z sarny pieczony w rękawie!

KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
Zachowaj smak kurek na cały rok! Przygotuj przetwór w zalewie z octu jabłkowego według przepisu Kingi!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka z pomelo
Zaskakująca sałatka zawierająca cytrusy? Najlepsza będzie taka z orzeźwiającym pomelo, słodkimi płatkami kokosa i chrupiącymi orzeszkami ziemnymi.

Minifrittaty ze szpinakiem, pomidorami i kozim serem
Przepis na minifrittaty przyda Ci się, gdy szukasz pomysłu na oryginalne przekąski lub na drugie śniadanie i lunch. Są uniwersalne, pyszne i wyjątkowo łatwe w przygotowaniu. Sprawdź!

Sałatka warzywne ciastko
Wygląda tak pięknie, jak smakuje! Sałatka warzywne ciastko świetnie sprawdzi się wtedy, gdy chcesz zaskoczyć kogoś bliskiego i jednocześnie podać mu coś lekkiego. Spróbuj!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Herbaciane paluszki
Łatwe w wykonaniu kruche ciasteczka z dodatkiem roztartej w moździerzu herbaty!

Pikle - z ogórków, marchewki i cebuli
Aromatyczne, wyraziste w smaku, idealnie chrupiące - pikle z ogórków i innych warzyw to prawdziwy skarb każdej spiżarni. W przepisie Kingi Paruzel na warzywne sałatki marynowane kluczem do sukcesu jest odpowiednie połączenie składników i proporcji. Ostra zalewa do pikli sprawia, że warzywa zachowują swoją chrupkość, jednocześnie nabierając wyrazistego, intensywnego smaku

Sałatka z makaronem i suszonymi pomidorami
W polskiej kuchni coraz częściej pojawiają się dania inspirowane różnymi zakątkami świata. Jednym przykładów na to ciekawe zjawisko jest sałatka makaronowa z dodatkiem suszonych pomidorów. Cudowne włoskie smaki i aromaty świetnie sprawdzają się w roli przekąski, jak i pełnowartościowego dania. Jak przygotować pyszną sałatkę makaronową? Poznaj nasz przepis!