EKSPRESOWY BIGOS • przepis • składniki • przygotowanie
Bigos w 25 minut? Tak! To możliwe! Wypróbuj ekspresowy przepis Karola Okrasy na ten kulinarny klasyk!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZESMAŻAMY BOCZEK I SCHAB
Boczek pokrojony w kostkę przesmażamy na suchej, głębokiej patelni, aż odda tłuszcz. Schab kroimy w plastry i oczyszczamy z tłuszczu, następnie kroimy w dość grube paski. Dodajemy do boczku. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy smalec. Smażymy ok. 3-5 minut. Lekko przesmażony, wciąż miękki schab razem z boczkiem zdejmujemy z patelni.
KROIMY I PRZESMAŻAMY ŚWIEŻĄ KAPUSTĘ
Na patelni, na której smażyliśmy boczek i schab, przesmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy się zeszkli, dodajemy śliwki pokrojone w cienkie paski i świeżą, poszatkowaną kapustę.
DODAJEMY KISZONĄ KAPUSTĘ
Kiszoną, nieodciśniętą z soku kapustę siekamy i dodajemy bigosu. Doprawiamy solą i pieprzem, Dusimy, aż sok odparuje.
DOPRAWIAMY I PODAJEMY BIGOS
Pod koniec duszenia dodajemy sos worcestshire, czerwone wino i miód. Zwiększamy ogień i redukujemy płyny. Dodajemy przesmażone boczek i schab. Mieszamy i podajemy bigos.
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Do pojemnika miksującego wkładamy kolendrę, wybieramy programgotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 9. Następnie przekładamy ją do innego naczynia. W pojemniku miksującym rozdrabniamy kiełbasę fuet, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 10 sekund / obroty 6. Także odkładamy ją do innego naczynia. Następnie w pojemniku miksującym rozdrabniamy śliwki. Wybieramy programgotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 5. Przekładamy je do innego naczynia. Używając tych samych ustawień, siekamy kiszoną kapustę i także odkładamy ją na bok w innym naczyniu. Na koniec w pojemniku miksującym rozdrabniamy białą kapustę, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 7 sekund / obroty 5. Następnie przekładamy ją do innego naczynia.
PODSMAŻAMY CEBULĘ
W pojemniku miksującym umieszczamy obraną cebulę i rozdrabniamy ją, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 8. Następnie zgarniamy cebulę ze ścianek urządzenia, dodajemy smalec i podsmażamy ją, bez miarki, używając programuprzypiekanie / czas 3 minuty / temperatura 110°C / obroty 1.
SMAŻYMY FUET I SCHAB
Do podsmażonej cebuli dodajemy rozdrobnioną kiełbasę fuet i smażymy ją, nadal bez miarki, używając programuprzypiekanie / czas 2 minuty / temperatura 120°C / obroty 1. Schab kroimy w plastry, oczyszczamy je z tłuszczu, następnie kroimy w dość cienkie paski. Dodajemy je do składników w pojemniku miksującym, doprawiamy solą i pieprzem i całość smażymy, bez miarki, używając programuprzypiekanie / czas 2 minuty / temperatura 120°C / obroty 1.
PODSMAŻAMY I DUSIMY KAPUSTĘ
Do podsmażonych składników dodajemy śliwki, świeżą kapustę, kolendrę i liście laurowe. Całość podsmażamy, używając programuprzypiekanie / czas 5 minut / temperatura 110°C / obroty 1. Podczas smażenia bigos kilka razy podlewamy niewielką ilością wody. Po podsmażeniu kapusty doprawiamy ją suszonym majerankiem i dusimy, wybierając programgotowanie wg własnych ustawień / czas 5 minut / temperatura 100°C / obroty 1.
DODAJEMY KISZONĄ KAPUSTĘ
Kiszonej kapusty nie odciskamy z soku i dodajemy ją do bigosu. Całość ponownie, do smaku, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy, aż sok odparuje, wybierającgotowanie wg własnych ustawień / czas 10 minut / temperatura 110°C / obroty 1.
DOPRAWIAMY BIGOS
Po odparowaniu soku z kapusty do bigosu dodajemy sos worcestershire, czerwone wino i miód. Całość dokładnie mieszamy i podgrzewamy, wybierającgotowanie wg własnych ustawień / czas 2 minuty / temperatura 110°C / obroty 1.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1599,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1599,6 kcal
Tłuszcz
82,3 g
Węglowodany
104,7 g
Błonnik
21,3 g
Białko
80,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ruloniki z truflową sałatką jajeczną
Błyskawiczny pomysł na pyszną przekąskę: jajka, rzodkiewki i ser truflowy, podane w postaci małych rulonów z tortilli.

Czekoladowe fondue
Owoce same w sobie są pyszne, ale oblane czekoladą i obsypane orzechami smakują po prostu obłędnie! Poznaj przepis na doskonałe czekoladowe fondue!

Makowa panienka — ciasto makowe z kremem i dżemem
Makowa Panienka to wyjątkowe ciasto, które urzeka zarówno swoim wyglądem, jak i smakiem, łącząc delikatność biszkoptu z wyrazistym makiem. Jeśli szukasz przepisu, który zaskoczy Twoich gości i stanie się ozdobą świątecznego stołu, makowa panienka to doskonały wybór!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Szparagowe paluszki w cieście filo
Zamiast tradycyjnych paluszków paluszki ze szparagów! Przygotuj wiosenną przekąskę i ciesz się sezonem na te wspaniałe warzywa.

Czekoladowe doniczki z truskawkami
Wyjątkowo pomysłowy deser przypominający kształtem doniczkę, kryjący w sobie pyszną galaretkę truskawkową z kawałkami owoców. Przygotuj go i zaskocz najbliższych!

Zupa parmezan pasta
Parmezan pasta to gęsta, sycąca zupa, którą pokochają miłośnicy makaronu. Dodatek sera grana padano dodaje jej wyjątkowego smaku i aromatu. Zobacz, jak szybko ją przygotujesz!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pasta z ciecierzycy na kanapki do lunchboxa
Świetnie zbilansowany lunch, który da energię na drugą połowę dnia dzieciom i dorosłym! Sprawdź, jak szybko przygotować te pełnowartościowe i pyszne przekąski.

Stek z szynki z dzika w cytrynowym sosie
Dzik jest dziki… i smaczny! Jeśli lubisz dziczyznę, to ten przepis powinien pojawić się na Twoim stole!

Ryba po japońsku
Ryba po japońsku, czyli ryba w pomidorach z dodatkiem papryki konserwowej i ogórka konserwowego. Danie to łączy w sobie smak umami kojarzący się z kuchnią Dalekiego Wschodu ze smakami znanymi z naszej rodzimej kuchni polskiej. Smażona ryba zatopiona w słodko-kwaśnym sosem z nutą pikantności idealnie sprawdzi się na szybką przekąskę, jak i wigilijny stół. Jak przygotować rybę po japońsku?