psse-slupca.pl

Egzotyczne lody ananasowe • przepis • składniki • przygotowanie

Smak rajskiej wyspy zaklęty w pysznych kremowych lodach łączących orzeźwiającego ananasa z egzotyczną nutą imbirową.

Egzotyczne lody ananasowe

Smak rajskiej wyspy zaklęty w pysznych kremowych lodach łączących orzeźwiającego ananasa z egzotyczną nutą imbirową.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 100 g
imbir świeży - 30 g
jajko - 3 szt.
skórka cytryny tarta - 2 łyżki
sok z cytryny - 50 ml
ananas w puszce - 560 g
śmietana 30% - 200 g

Instrukcje przygotowania

1.IMBIR I TRAWĘ:
cytrynową drobno siekamy.
2.4 PLASTRY ANANASA:
odkładamy, 2 plastry kroimy w drobną kostkę, resztę miksujemy z 4 łyżkami soku ananasowego.
3.ŻÓŁTKO I CUKIER:
ubijamy na gęsty, jasny krem.
4.ZMIKSOWANEGO I POKROJONEGO:
w kostkę ananasa, imbir, skórkę i sok z cytryny mieszamy i dodajemy do kremu.
5.ŚMIETANĘ UBIJAMY NA:
sztywno, dodajemy do kremu z ananasem i mieszamy.
6.PRZEKŁADAMY DO POJEMNIKA:
utrzymującego świeżość i wkładamy do zamrażarki co najmniej na 4 godziny.
7.W TRAKCIE MROŻENIA:
mieszamy kilka razy widelcem, aby rozkruszyć kryształki lodu.
8.ŁYŻKĄ DO LODÓW:
formujemy kulki, układamy na pozostałych plastrach ananasa, dekorujemy według uznania kandyzowanym imbirem i skórką z cytryny.
Egzotyczne lody ananasowe

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

IMBIR I TRAWĘ

cytrynową drobno siekamy.

2

4 PLASTRY ANANASA

odkładamy, 2 plastry kroimy w drobną kostkę, resztę miksujemy z 4 łyżkami soku ananasowego.

3

ŻÓŁTKO I CUKIER

ubijamy na gęsty, jasny krem.

4

ZMIKSOWANEGO I POKROJONEGO

w kostkę ananasa, imbir, skórkę i sok z cytryny mieszamy i dodajemy do kremu.

5

ŚMIETANĘ UBIJAMY NA

sztywno, dodajemy do kremu z ananasem i mieszamy.

6

PRZEKŁADAMY DO POJEMNIKA

utrzymującego świeżość i wkładamy do zamrażarki co najmniej na 4 godziny.

7

W TRAKCIE MROŻENIA

mieszamy kilka razy widelcem, aby rozkruszyć kryształki lodu.

8

ŁYŻKĄ DO LODÓW

formujemy kulki, układamy na pozostałych plastrach ananasa, dekorujemy według uznania kandyzowanym imbirem i skórką z cytryny.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1590 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

397,5 kcal

🥑

Tłuszcz

19,5 g

🌾

Węglowodany

51,1 g

🥬

Błonnik

6,9 g

💪

Białko

6,9 g

Podobne przepisy