Duszone nogi gęsi w sosie miodowo-cebulowym • przepis • składniki • przygotowanie
Gęsina – dawniej powszechna na polskim stole, dziś nieco zapomniana. W Kuchni Lidla odkrywamy ją na nowo!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻAROODPORNE
rozgrzej piekarnik do temperatury 160°C (termoobieg) Przygotowanie Nogi z gęsi myjemy, osuszamy i oczyszczamy, każde udo kroimy na dwie części.
Z UDEK USUWAMY
kość i związujemy mięso sznurkiem. W PODUDZIACH ZOSTAWIAMY: kość.
MIĘSO DOPRAWIAMY SOLĄ
i pieprzem z każdej strony i obsmażamy na patelni na złoty kolor.
NA PATELNI SMAŻYMY
cebule pokrojone w piórka na złoty kolor, zmniejszamy ogień, dodajemy suszone śliwki przekrojone na pół, dusimy ok. 2-4 MIN. DO MISECZKI DODAJEMY: wino.
WINO MIESZAMY Z
miodem, musztardą i 3 ząbkami czosnku pokrojonymi w plastry.
DODAJEMY SOK Z
jednej cytryny i otartą skórkę z połowy cytryny.
PRZYGOTOWANĄ MIESZANINĄ ZALEWAMY
przesmażoną cebulę ze śliwkami.
DODAJEMY MAJERANEK, LIŚĆ
laurowy i ziele angielskie.
PODSMAŻONE UDA GĘSIE
przekładamy do żaroodpornego naczynia tak, by były ciasno ułożone.
ZALEWAMY JE CEBULĄ
z przyprawami, przykrywamy i dusimy w piekarniku aż uda będą miękkie przez ok 2-2,5 godziny w temperaturze 160°C.
DOBRZE JEST PRZED
wstawieniem do piekarnika zagotować wszystkie składniki na palniku, zaoszczędzimy tym samym na czasie potrzebnym do rozgrzania naczynia.
UPIECZONE, MIĘKKIE UDA
wyjmujemy z naczynia.
SOS ODCEDZAMY OD
cebuli i redukujemy z dodatkiem zmrożonego masła do uzyskania konsystencji zawiesistej emulsji.
W MIARĘ POTRZEBY
rozrzedzamy wodą.
SOS DOPRAWIAMY SOKIEM
z cytryny i otartą skórką.
JAK PODAWAĆ CEBULE
wykładamy na talerz, na cebulę nakładamy uda i polewamy sosem.
PODAJEMY Z PRZESMAŻONYM
na oliwie w łupinie, rozgniecionym (lub pokrojonym w plastry) 1 ząbkiem czosnku oraz z groszkiem cukrowym.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2248,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
562,1 kcal
Tłuszcz
31,2 g
Węglowodany
42,9 g
Błonnik
20,8 g
Białko
20,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Cytrynowiec
Cytrynowiec to wyjątkowe ciasto, które zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. Delikatny biszkopt w połączeniu z aksamitną masą budyniową i orzeźwiającą pianką cytrynową tworzy harmonijny smak, któremu trudno się oprzeć. Przygotuj to bajecznie pyszne ciasto wraz z nami!

Sałatka z pieczonych warzyw korzeniowych
Lokalne warzywa korzeniowe to polskie skarby na początku roku. Przygotuj z nich wyjątkową sałatkę z majonezem wegańskim na bazie aquafaby!

Bubble waffles z domowymi lodami, owocami i polewą czekoladową
Lubisz gofry na słodko? Wypróbuj więc przepis na bubble waffles z lodami, owocami i czekoladą! Polubią je nie tylko najmłodsi!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Krem marchewkowy z serem savaron
Aromatyczna zupa krem z pieczonej marchewki, czyli idealne danie na chłodny dzień i nie tylko. Sprawdź, jak smakuje w wersji zapiekanej z wyjątkowym serem savaron.

Zupa śliwkowa z kluskami z semoliny
Śliwki sprawdzą się idealnie także w formie zupy. Przygotuj ją z prostymi kluskami z semoliny.

Dżem z boczku
Choć jest nieco słodka, to wcale nie jest zrobiona z owoców! Sprawdź, jak przygotować konfiturę z boczku, i wykorzystaj ją do przekąsek, ryb i dań w stylu amerykańskim!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sycylijskie ciasto pistacjowe Bronte
Ciasto inspirowane kuchnią włoską z polskimi akcentami! Poznaj nasz przepis i delektuj się smakiem doskonałego wypieku na bazie orzechów.

Biszkopciki z galaretką malinową
Chrupiące biszkopciki, malinowa galaretka i polewa czekoladowa – zobacz, jak przygotować pyszny i efektowny deser!

Ciasto marchewkowe fit - wege i bezglutenowe
Ciasto wege i bezglutenowe może być onieśmielające, ale na pewno nie jest takie dla Pawła Małeckiego! Wypróbuj ten świetny przepis na ciasto marchewkowe bez nabiału, z wyjątkowym kremem z orzechów nerkowca.