psse-slupca.pl

Dorsz w owsianej panierce z frytkami z warzyw • przepis • składniki • przygotowanie

Świetny pomysł na pożywny i szybki obiad – nie tylko dla małych smakoszy! Sprawdź przepis na dorsza w chrupiącej panierce podanego z lekkimi frytkami i jogurtowym sosem!

Dorsz w owsianej panierce z frytkami z warzyw

Świetny pomysł na pożywny i szybki obiad – nie tylko dla małych smakoszy! Sprawdź przepis na dorsza w chrupiącej panierce podanego z lekkimi frytkami i jogurtowym sosem!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukinia - 1 szt.
marchew - 1 szt.
papryka mielona słodka - 0,25 łyżeczki
oliwa z oliwek - 3 łyżki
parmezan tarty - 3 łyżki
korzeń pietruszki - 2 szt.
bazylia suszona - 0,25 łyżeczki
oregano suszone - 0,25 łyżeczki
bułka tarta - 200 g
dorsz filet - 2 szt.
jajko - 1 szt.
płatki owsiane - 2 łyżki
świeży koperek - 1 łyżka
awokado - 1 szt.
jogurt grecki - 120 g
pieprz czarny - 1 szczypta
ogórek kiszony - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY FRYTKI Z WARZYW:
Cukinię, marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w dość grube słupki.
2.PIECZEMY FRYTKI:
Warzywa przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy na złoty kolor ok. 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
3.PANIERUJEMY DORSZA:
Bułkę tartą łączymy w naczyniu blendera z płatkami owsianymi i koperkiem. Mielimy. Przesypujemy na talerz.
4.PIECZEMY DORSZA:
Dorsza układamy na blasze obok frytek z warzyw. Pieczemy ok. 10 minut.
5.PRZYGOTOWUJEMY SOS AVOMAYO:
Awokado przekrawamy wzdłuż na pół.  Wyjmujemy pestkę, a miąższ oddzielamy od skórki za pomocą łyżki i przekładamy do naczynia blendera. Dodajemy jogurt i miksujemy na gładką jednolitą masę.
6.PODAJEMY DANIE:
Pieczonego dorsza podajemy z frytkami z warzyw i porcją sosu avomayo.
Dorsz w owsianej panierce z frytkami z warzyw

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY FRYTKI Z WARZYW

Cukinię, marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w dość grube słupki.

2

PIECZEMY FRYTKI

Warzywa przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy na złoty kolor ok. 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

3

PANIERUJEMY DORSZA

Bułkę tartą łączymy w naczyniu blendera z płatkami owsianymi i koperkiem. Mielimy. Przesypujemy na talerz.

4

PIECZEMY DORSZA

Dorsza układamy na blasze obok frytek z warzyw. Pieczemy ok. 10 minut.

5

PRZYGOTOWUJEMY SOS AVOMAYO

Awokado przekrawamy wzdłuż na pół.  Wyjmujemy pestkę, a miąższ oddzielamy od skórki za pomocą łyżki i przekładamy do naczynia blendera. Dodajemy jogurt i miksujemy na gładką jednolitą masę.

6

PODAJEMY DANIE

Pieczonego dorsza podajemy z frytkami z warzyw i porcją sosu avomayo.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2096,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

524,1 kcal

🥑

Tłuszcz

19,1 g

🌾

Węglowodany

51,9 g

🥬

Błonnik

38,1 g

💪

Białko

38,1 g

Podobne przepisy