psse-slupca.pl

Bułeczki wielkanocne • przepis • składniki • przygotowanie

Pachnące, rumiane zajączki to pyszny, słodki wypiek na bazie drożdży – uświetni wielkanocny stół i zasmakuje wszystkim.

Bułeczki wielkanocne

Pachnące, rumiane zajączki to pyszny, słodki wypiek na bazie drożdży – uświetni wielkanocny stół i zasmakuje wszystkim.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy

Składniki

drożdże świeże - 30 g
mąka pszenna tortowa - 20 g
cukier - 20 g
jajko - 1 szt.
jogurt naturalny - 250 g
mleko - 25 ml
sól - 15 g
śmietana 18% - 150 g
mąka pszenna typ 650 - 350 g
mąka pszenna - 250 g
mak - 2 łyżeczki
migdały - 30 g
rodzynki - 30 g

Instrukcje przygotowania

1.ROZCZYN KRUSZYMY DROŻDŻE,:
zasypujemy cukrem, zalewamy letnim mlekiem i mieszamy do rozpuszczenia.
2.DODAJEMY MĄKĘ, MIESZAMY:
do uzyskania gładkiej konsystencji.
3.ROZCZYN PRZYKRYWAMY ŚCIERECZKĄ:
i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp.
4.50°C NA 20-30:
minut do wyrośnięcia.
5.CIASTO MĄKĘ DO:
wypieku chleba mieszamy z mąką pszenną.
6.DODAJEMY ROZCZYN Z:
drożdży, cukier, sól, jogurt, śmietanę oraz mleko.
7.WYRABIAMY NA GŁADKIE:
ciasto, przykrywamy ściereczką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp.
8.50°C NA 60:
minut do wyrośnięcia.
9.CIASTO POWINNO PODWOIĆ:
swoją objętość.
10.STUDZIMY WYROŚNIĘTE CIASTO,:
zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce 12 godzin.
11.WYRABIAMY, FORMUJEMY BUŁECZKI:
przypominające kształtem świąteczne zajączki.
12.SMARUJEMY JE ROZBITYM:
jajkiem i dekorujemy według uznania makiem, migdałami oraz rodzynkami.
13.UKŁADAMY NA BLASZCE:
wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do temp.
14.50°C, ABY CIASTO:
napęczniało.
15.PO 10 MINUTACH:
wyciągamy z piekarnika, piekarnik nagrzewamy do temp.
16.200°C I PIECZEMY:
bułeczki 10 minut.
17.
ZMNIEJSZAMY TEMP.
18.DO 180°C I:
pieczemy przez kolejne 10 minut.
Bułeczki wielkanocne

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ROZCZYN KRUSZYMY DROŻDŻE,

zasypujemy cukrem, zalewamy letnim mlekiem i mieszamy do rozpuszczenia.

2

DODAJEMY MĄKĘ, MIESZAMY

do uzyskania gładkiej konsystencji.

3

ROZCZYN PRZYKRYWAMY ŚCIERECZKĄ

i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp.

4

50°C NA 20-30

minut do wyrośnięcia.

5

CIASTO MĄKĘ DO

wypieku chleba mieszamy z mąką pszenną.

6

DODAJEMY ROZCZYN Z

drożdży, cukier, sól, jogurt, śmietanę oraz mleko.

7

WYRABIAMY NA GŁADKIE

ciasto, przykrywamy ściereczką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp.

8

50°C NA 60

minut do wyrośnięcia.

9

CIASTO POWINNO PODWOIĆ

swoją objętość.

10

STUDZIMY WYROŚNIĘTE CIASTO,

zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce 12 godzin.

11

WYRABIAMY, FORMUJEMY BUŁECZKI

przypominające kształtem świąteczne zajączki.

12

SMARUJEMY JE ROZBITYM

jajkiem i dekorujemy według uznania makiem, migdałami oraz rodzynkami.

13

UKŁADAMY NA BLASZCE

wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do temp.

14

50°C, ABY CIASTO

napęczniało.

15

PO 10 MINUTACH

wyciągamy z piekarnika, piekarnik nagrzewamy do temp.

16

200°C I PIECZEMY

bułeczki 10 minut.

17

ZMNIEJSZAMY TEMP.

18

DO 180°C I

pieczemy przez kolejne 10 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3245 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

324,5 kcal

🥑

Tłuszcz

7,1 g

🌾

Węglowodany

54,8 g

🥬

Błonnik

11,6 g

💪

Białko

11,6 g

Podobne przepisy