psse-slupca.pl

Domowy pasztet wołowy • przepis • składniki • przygotowanie

Domowy pasztet wołowy to niezwykle aromatyczne, wykwintne danie, które potrafi zachwycić swoim złożonym smakiem. Jego przygotowanie może być nieco bardziej wymagające niż wersji wieprzowej, ale efekt z pewnością wynagrodzi wszelki wysiłek. Oto przepis na wyjątkowy pasztet wołowy, który sprawdzi się na co dzień, jak i od święta!

Domowy pasztet wołowy

Domowy pasztet wołowy to niezwykle aromatyczne, wykwintne danie, które potrafi zachwycić swoim złożonym smakiem. Jego przygotowanie może być nieco bardziej wymagające niż wersji wieprzowej, ale efekt z pewnością wynagrodzi wszelki wysiłek. Oto przepis na wyjątkowy pasztet wołowy, który sprawdzi się na co dzień, jak i od święta!

Czas przygotowania
140 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

łopatka wołowa - 500 g
kurczak wątróbka - 200 g
mleko 3,2% - 100 ml
cebula - 1 szt.
czerwone wino wytrawne - 50 ml
bułka tarta - 50 g
masło - 50 g
jajko - 2 szt.
czosnek główka - 2 ząbki
sól - 4 g
pieprz biały - 2 g
gałka muszkatołowa - 1,5 g
chleb wiejski - 4 kromki

Instrukcje przygotowania

1.OCZYSZCZAMY MIĘSO I WĄTRÓBKĘ:
Łopatkę starannie oczyść, pozbywając się z niej wszystkich żyłek. Włóż ją do sita. Wątróbkę również oczyść i wsadź do sita, a następnie umyj mięso pod chłodną wodą. Sitko odstaw na bok, aby mięso mogło wyschnąć.
2.KROIMY MIĘSO I WĄTRÓBKĘ:
Pokrój składniki na mniejsze kawałki, aby ułatwić sobie obróbkę cieplną.
3.PRZYGOTOWUJEMY RESZTĄ SKŁADNIKÓW:
Cebulę oraz czosnek obierz z łupin, a następnie posiekaj drobno.
4.SMAŻYMY SKŁADNIKI:
Rozgrzej masło na patelni, a następnie zeszklij na nim cebulę oraz czosnek. Dodaj kawałki mięsa i wątróbki, wymieszaj. Smaż przez kilka minut.
5.DODAJEMY WINO I PRZYPRAWY:
Wlej wino na patelnię, a potem dodaj wszystkie przyprawy i wymieszaj. Duś pod przykryciem przez godzinę.
6.STUDZIMY I MIELIMY MIĘSO:
Zawartość patelni wystudź, a następnie zmiel w maszynce.
7.MIESZAMY SKŁADNIKI:
Do miski dodaj zmielone mięso, a następnie jajko, mleko i bułkę tartą. Wymieszaj, uzyskując jednolitą masę.
8.PRZEKŁADAMY MASĘ DO FORMY I PIECZEMY:
Masę wlej do foremki piecz w rozgrzanym piekarniku przez około godzinę.
9.STUDZIMY PASZTET:
Po upieczeniu otwórz drzwi piekarnika i zostaw je uchylone na 15 minut, a potem odłóż pasztet na kratkę do studzenia, aby całkowicie wystygnął.
10.PODAJEMY PASZTET:
Gotowy pasztet pokrój, a następnie posmaruj nim świeży, swojski chleb uprzednio posmarowany masłem. Życzymy smacznego!
Domowy pasztet wołowy

Czas przygotowania

140 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

OCZYSZCZAMY MIĘSO I WĄTRÓBKĘ

Łopatkę starannie oczyść, pozbywając się z niej wszystkich żyłek. Włóż ją do sita. Wątróbkę również oczyść i wsadź do sita, a następnie umyj mięso pod chłodną wodą. Sitko odstaw na bok, aby mięso mogło wyschnąć.

2

KROIMY MIĘSO I WĄTRÓBKĘ

Pokrój składniki na mniejsze kawałki, aby ułatwić sobie obróbkę cieplną.

3

PRZYGOTOWUJEMY RESZTĄ SKŁADNIKÓW

Cebulę oraz czosnek obierz z łupin, a następnie posiekaj drobno.

4

SMAŻYMY SKŁADNIKI

Rozgrzej masło na patelni, a następnie zeszklij na nim cebulę oraz czosnek. Dodaj kawałki mięsa i wątróbki, wymieszaj. Smaż przez kilka minut.

5

DODAJEMY WINO I PRZYPRAWY

Wlej wino na patelnię, a potem dodaj wszystkie przyprawy i wymieszaj. Duś pod przykryciem przez godzinę.

6

STUDZIMY I MIELIMY MIĘSO

Zawartość patelni wystudź, a następnie zmiel w maszynce.

7

MIESZAMY SKŁADNIKI

Do miski dodaj zmielone mięso, a następnie jajko, mleko i bułkę tartą. Wymieszaj, uzyskując jednolitą masę.

8

PRZEKŁADAMY MASĘ DO FORMY I PIECZEMY

Masę wlej do foremki piecz w rozgrzanym piekarniku przez około godzinę.

9

STUDZIMY PASZTET

Po upieczeniu otwórz drzwi piekarnika i zostaw je uchylone na 15 minut, a potem odłóż pasztet na kratkę do studzenia, aby całkowicie wystygnął.

10

PODAJEMY PASZTET

Gotowy pasztet pokrój, a następnie posmaruj nim świeży, swojski chleb uprzednio posmarowany masłem. Życzymy smacznego!

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2689,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

672,4 kcal

🥑

Tłuszcz

27,7 g

🌾

Węglowodany

47,7 g

🥬

Błonnik

3,1 g

💪

Białko

51,9 g

Podobne przepisy