psse-slupca.pl

Deser z tapioką • przepis • składniki • przygotowanie

Pudding z tapioki to pyszny pomysł na deser, który doskonale sprawdzi się w letnie dni. Idealny do spożywania na zimno, z dodatkiem ulubionych owoców.

Deser z tapioką

Pudding z tapioki to pyszny pomysł na deser, który doskonale sprawdzi się w letnie dni. Idealny do spożywania na zimno, z dodatkiem ulubionych owoców.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy

Składniki

tapioka - 60 g
ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
napój kokosowy - 400 ml
sól - 1 szczypta
syrop z agawy - 2 łyżki
cukier trzcinowy - 1 łyżka
jagody - 200 g
skrobia ziemniaczana - 1 łyżeczka
woda - 200 ml

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY TAPIOKĘ:
Kulki tapioki moczymy w zimnej wodzie przez 10-15 minut. Odcedzamy i przekładamy do rondelka.
2.PRZYGOTOWUJEMY FRUŻELINĘ JAGODOWĄ:
Jagody przekładamy do rondelka, zalewamy 100 ml wody i dosypujemy cukier. Całość zagotowujemy. W szklance mieszamy skrobię ziemniaczaną z pozostałą ilością wody. Mieszankę dodajemy do jagód i cały czas mieszamy, aż masa zgęstnieje. Gotową frużelinę wykładamy na masę z tapioki. Studzimy.
Deser z tapioką

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY TAPIOKĘ

Kulki tapioki moczymy w zimnej wodzie przez 10-15 minut. Odcedzamy i przekładamy do rondelka.

2

PRZYGOTOWUJEMY FRUŻELINĘ JAGODOWĄ

Jagody przekładamy do rondelka, zalewamy 100 ml wody i dosypujemy cukier. Całość zagotowujemy. W szklance mieszamy skrobię ziemniaczaną z pozostałą ilością wody. Mieszankę dodajemy do jagód i cały czas mieszamy, aż masa zgęstnieje. Gotową frużelinę wykładamy na masę z tapioki. Studzimy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

368,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

122,7 kcal

🥑

Tłuszcz

3,1 g

🌾

Węglowodany

25,4 g

🥬

Błonnik

1,5 g

💪

Białko

1,5 g

Podobne przepisy