Dacquoise kakaowo-orzechowe • przepis • składniki • przygotowanie
Deser obowiązkowy dla amatorów ciasteczek bezowych! W połączeniu ze słodkim kremem i orzechami smakuje doskonale!

Czas przygotowania
210 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
UBIJAMY BIAŁKA
Białka w temperaturze pokojowej ubijamy na puszystą pianę. Stopniowo dodajemy cukier. W misce mieszamy przesiany cukier puder i uprażone na suchej patelni, a następnie posiekane orzechy. Dodajemy do ubitych białek i dokładnie mieszamy.
SUSZYMY BEZĘ
Masę dzielimy na dwie równe części i rozsmarowujemy ją na 2 blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, tworząc koła o średnicy ok. 20 cm. Jeden blat starannie wygładzamy, na drugim tworzymy ozdobne wybrzuszenia. Bezy suszymy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 90-100°C przez 2,5-3 godziny. Co jakiś czas blachy zamieniamy miejscami.
PRZEKŁADAMY BEZY KREMEM
Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy. Serek mieszamy dokładnie z kremem orzechowo-czekoladowym, następnie dodajemy ubitą śmietankę. Odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Gotowe blaty bezowe studzimy, przekładamy kremem i posypujemy kakao.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4162,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
520,3 kcal
Tłuszcz
24,3 g
Węglowodany
70,9 g
Błonnik
6,8 g
Białko
6,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ekspresowy krem z groszku
Pomysł na błyskawiczną zupę dla zabieganych: kremowa kompozycja z zielonego groszku z dodatkiem pysznej mozzarelli!

Risotto z bobem i wędzonym kurczakiem
Kremowe i aromatyczne risotto z jednym najbardziej wyczekiwanych warzyw sezonowych – bobem. To pomysł na pyszny obiad, który dzięki dodatkowi cytryny i wędzonego kurczaka tylko zyskuje na smaku.

Wyczesana pinsa z grilla według Nieuczesanej
Włoska kuchnia z polskiego grilla? Czemu nie! Nieuczesana proponuje przepis, który wprawi Twoje kubki smakowe w osłupienie. Uwaga, będzie chrupiąco!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Orzeszki — ciastka z nutką nostalgii
Orzeszki to ciasteczka, które wiele osób pamięta z dzieciństwa jako nieodłączny element rodzinnych spotkań. Te małe, słodkie przysmaki w kształcie orzechów, wypełnione kremowym nadzieniem budzą nostalgię. Wypróbujcie nasz przepis, by przypomnieć sobie smak tych pysznych ciasteczek!

Zupa brokułowa
Zupa brokułowa to smaczna propozycja na obiad, która zadowoli zarówno miłośników warzyw, jak i osoby poszukujące lekkiego, ale pożywnego posiłku. Zupa przygotowana na bazie brokułów to także doskonały sposób na przemycenie większej ilości warzyw do codziennej diety. Poznajcie nasz przepis!

Bezowy tort cytrynowy
Słodki deser w doskonałej cenie - bezowy torcik przełożony cytrynowym kremem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ognisty makaron udon z Cuszimy
Życie samuraja jest pełne niebezpieczeństw i wymaga ciągłego skupienia. Wyostrz swoje zmysły tą ostrą potrawą, aby wcielając się w wojownika z japońskiej wyspy Cuszima, jeszcze skuteczniej zwalczać przeciwników.

Sernik z malinami
Delikatna, puszysta masa twarogowa i maliny w słodkim żelu – klasyczne połączenie smaków, które trafia w każdy gust.

Suflet z mango
Suflet z mango – słoneczny deser według przepisu Pawła Małeckiego. Jesteśmy pewni, że go pokochasz!