psse-slupca.pl

Czekoladowe muffinki z kwasem chlebowym • przepis • składniki • przygotowanie

Zastanawiasz się, jak wykorzystać w kuchni kwas chlebowy? Sięgnij po przepis Pawła na czekoladowe muffinki!

Czekoladowe muffinki z kwasem chlebowym

Zastanawiasz się, jak wykorzystać w kuchni kwas chlebowy? Sięgnij po przepis Pawła na czekoladowe muffinki!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy

Składniki

borówki - 50 g
granat - 0,5 szt.
malina - 70 g
płatki czekoladowe kuleczki - 40 g
cukier trzcinowy - 80 g
jajko - 2 szt.
orzech laskowy - 100 g
proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
śliwka suszona - 100 g
mąka pszenna - 150 g
czekolada mleczna - 100 g
masło - 50 g
orzechówka - 100 ml
czekolada deserowa - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.NAMACZAMY ŚLIWKI:
Śliwki siekamy i namaczamy w kwasie chlebowym.
2.WYRABIAMY CIASTO:
Do dużej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier trzcinowy – mieszamy. Dodajemy jajka. Roztopione masło łączymy z roztopioną czekoladą – dokładnie mieszamy i wlewamy do miski z suchymi składnikami i jajkami. Dodajemy śliwki razem z kwasem chlebowym. Mieszamy całość, dokładnie wyrabiając ciasto.
3.NAPEŁNIAMY FORMĘ DO PIECZENIA MUFFINEK:
Foremkę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Ciasto przekładamy, wypełniając nim zagłębienia foremki do pieczenia muffinek do ¾ wysokości. Pokruszonymi orzechami posypujemy wierzch ciasta. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 175°C i pieczemy przez 20-22 minuty. Wyciągamy z piekarnika i studzimy.
4.PRZYGOTOWUJEMY GANASZ:
Kwas chlebowy zagotowujemy, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy do momentu całkowitego jej roztopienia się. Na koniec dodajemy miękkie masło. Dokładnie mieszamy, przelewamy do czystej miseczki i odstawiamy do wystudzenia.
5.DEKORUJEMY MUFFINKI GANASZEM:
Ganasz przekładamy do worka cukierniczego. Wystudzone babeczki dekorujemy ganaszem, płatkami czekoladowymi, malinami, borówkami i granatem.
Czekoladowe muffinki z kwasem chlebowym

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

NAMACZAMY ŚLIWKI

Śliwki siekamy i namaczamy w kwasie chlebowym.

2

WYRABIAMY CIASTO

Do dużej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier trzcinowy – mieszamy. Dodajemy jajka. Roztopione masło łączymy z roztopioną czekoladą – dokładnie mieszamy i wlewamy do miski z suchymi składnikami i jajkami. Dodajemy śliwki razem z kwasem chlebowym. Mieszamy całość, dokładnie wyrabiając ciasto.

3

NAPEŁNIAMY FORMĘ DO PIECZENIA MUFFINEK

Foremkę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Ciasto przekładamy, wypełniając nim zagłębienia foremki do pieczenia muffinek do ¾ wysokości. Pokruszonymi orzechami posypujemy wierzch ciasta. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 175°C i pieczemy przez 20-22 minuty. Wyciągamy z piekarnika i studzimy.

4

PRZYGOTOWUJEMY GANASZ

Kwas chlebowy zagotowujemy, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy do momentu całkowitego jej roztopienia się. Na koniec dodajemy miękkie masło. Dokładnie mieszamy, przelewamy do czystej miseczki i odstawiamy do wystudzenia.

5

DEKORUJEMY MUFFINKI GANASZEM

Ganasz przekładamy do worka cukierniczego. Wystudzone babeczki dekorujemy ganaszem, płatkami czekoladowymi, malinami, borówkami i granatem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5154 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

515,4 kcal

🥑

Tłuszcz

26,1 g

🌾

Węglowodany

53,3 g

🥬

Błonnik

7 g

💪

Białko

7 g

Podobne przepisy

Czekoladowe muffinki z kwasem chlebowym - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl