psse-slupca.pl

Chlebek cukiniowy • przepis • składniki • przygotowanie

Kanapki smakują lepiej, gdy sięgniesz po pieczywo domowej roboty – zwłaszcza tak pyszne, jak cukiniowy chlebek według przepisu Karola Okrasy!

Chlebek cukiniowy

Kanapki smakują lepiej, gdy sięgniesz po pieczywo domowej roboty – zwłaszcza tak pyszne, jak cukiniowy chlebek według przepisu Karola Okrasy!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 0,5 łyżki
drożdże świeże - 60 g
woda - 180 ml
oliwa z oliwek - 20 ml
otręby pszenne - 50 g
bazylia świeża - 1 łyżka
cukinia - 4 szt.
mąka pszenna - 20 g
olej rzepakowy - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
pomidor suszony - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.ODSĄCZAMY CUKINIĘ:
Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i odsączamy na sitku z nadmiaru soku.
2.WYRABIAMY CIASTO:
Drożdże rozkruszamy i rozcieramy z cukrem na płynną masę. Suche składniki ciasta łączymy w misie i dokładnie mieszamy przy użyciu miksera. Dodajemy ciepłą wodę i drożdże roztarte z cukrem.
3.DOPRAWIAMY I UGNIATAMY CIASTO:
Wyrośnięte ciasto łączymy na desce oprószonej mąką z suszonymi pomidorami pokrojonymi w kostkę, startą i odsączoną z soku cukinią oraz bazylią. Ugniatamy, aż składniki się połączą.
4.PIECZEMY CHLEB:
Chleb pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 200°C. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy przez kolejne 25 minut.
Chlebek cukiniowy

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ODSĄCZAMY CUKINIĘ

Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i odsączamy na sitku z nadmiaru soku.

2

WYRABIAMY CIASTO

Drożdże rozkruszamy i rozcieramy z cukrem na płynną masę. Suche składniki ciasta łączymy w misie i dokładnie mieszamy przy użyciu miksera. Dodajemy ciepłą wodę i drożdże roztarte z cukrem.

3

DOPRAWIAMY I UGNIATAMY CIASTO

Wyrośnięte ciasto łączymy na desce oprószonej mąką z suszonymi pomidorami pokrojonymi w kostkę, startą i odsączoną z soku cukinią oraz bazylią. Ugniatamy, aż składniki się połączą.

4

PIECZEMY CHLEB

Chleb pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 200°C. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy przez kolejne 25 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2569,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

321,2 kcal

🥑

Tłuszcz

5,8 g

🌾

Węglowodany

59,3 g

🥬

Błonnik

2,8 g

💪

Białko

10,2 g

Podobne przepisy

Chlebek cukiniowy - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl