psse-slupca.pl

Curry z bakłażanem i brukselką • przepis • składniki • przygotowanie

Orientalna nuta i warzywny skład – oto curry Darii! Zasmakuje wszystkim miłośnikom pożywnych dań z charakterem!

Curry z bakłażanem i brukselką

Orientalna nuta i warzywny skład – oto curry Darii! Zasmakuje wszystkim miłośnikom pożywnych dań z charakterem!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bakłażan - 1 szt.
brukselka - 300 g
cukier trzcinowy - 0,5 łyżeczki
papryczka chili czerwona - 1 szt.
imbir świeży - 10 g
ryż jaśminowy - 200 g
sól - 1 szczypta
szalotka - 1 szt.
olej kokosowy - 1 łyżka
mleczko kokosowe - 800 ml
sos rybny - 3 łyżki
zielona pasta curry - 50 g
trawa cytrynowa - 20 g
ząbek czosnku - 3 szt.
mięta świeża - 10 g
orzechy arachidowe - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA:
Bakłażan kroimy w plastry. Oprószamy solą i odstawiamy na 15 minut, aby pozbyć się soku i goryczy. Plastry płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym.
2.SMAŻYMY WARZYWA:
W dużym rondlu lub w woku podgrzewamy olej. Dodajemy pastę curry i mieszamy z olejem.
3.GOTUJEMY CURRY:
Całość zalewamy mleczkiem kokosowym. Gotujemy ok. 10 minut. Doprawiamy sosem rybnym i cukrem trzcinowym.
4.PODAJEMY CURRY:
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Curry dekorujemy miętą i orzeszkami ziemnymi. Podajemy z ryżem jaśminowym.
Curry z bakłażanem i brukselką

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Bakłażan kroimy w plastry. Oprószamy solą i odstawiamy na 15 minut, aby pozbyć się soku i goryczy. Plastry płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym.

2

SMAŻYMY WARZYWA

W dużym rondlu lub w woku podgrzewamy olej. Dodajemy pastę curry i mieszamy z olejem.

3

GOTUJEMY CURRY

Całość zalewamy mleczkiem kokosowym. Gotujemy ok. 10 minut. Doprawiamy sosem rybnym i cukrem trzcinowym.

4

PODAJEMY CURRY

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Curry dekorujemy miętą i orzeszkami ziemnymi. Podajemy z ryżem jaśminowym.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2536 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

634 kcal

🥑

Tłuszcz

38,5 g

🌾

Węglowodany

64,3 g

🥬

Błonnik

11,4 g

💪

Białko

11,4 g

Podobne przepisy