Comber z jelenia • przepis • składniki • przygotowanie
Przepis na owocową i aromatyczną dziczyznę, która zadowoli każde podniebienie! Sięgnij po niego, gdy masz ochotę na nowoczesną, wykwintną i lekką kuchnię.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO DO MARYNOWANIA
Comber z jelenia czyścimy, wykrawając wszystkie ścięgna i błony. Owoce jałowca i orzeszki pinii rozgniatamy w moździerzu. Mieszamy z pozostałymi składnikami marynaty. Zalewamy nią comber z jelenia tak, aby mięso w całości było przykryte. Naczynie owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie comber wyjmujemy z marynaty i osuszamy papierowym ręcznikiem.
PRZESMAŻAMY I PIECZEMY MIĘSO
Na mocno rozgrzaną patelnię wlewamy olej i obsmażamy mięso z każdej strony po 2 minuty, tak aby było brązowe. Przekładamy na blachę, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 8 minut. Wyjmujemy i odstawiamy mięso na 10 minut. Tuz przed samym podaniem wkładamy jeszcze raz do piekarnika na ok. 4 minuty. Następnie kroimy na kawałki o wielkości 2 cm.
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ
Buraki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 165°C ok. 80 minut. Aby sprawdzić, czy są już miękkie, wbijamy w nie wykałaczkę. Upieczone, wystudzone buraki obieramy ze skórki, kroimy w kostkę 1 x 1 cm i przekładamy do miski. Orzeszki prażymy na suchej patelni, mieszając, aż uzyskają złotobrązowy kolor. Przekładamy na deskę i siekamy. Dodajemy do buraków razem z octem, miodem i oliwą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy na 15 minut, aby składniki się przegryzły.
KARMELIZUJEMY PORZECZKI
Na osobnej patelni rozgrzewamy miód. Gdy zacznie się pienić, dodajemy whisky. Gotujemy chwilę, aby alkohol odparował. Dokładamy porzeczki i podgrzewamy – nie rozgotowujemy owoców.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2862 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
572,4 kcal
Tłuszcz
18,1 g
Węglowodany
50,2 g
Błonnik
40,2 g
Białko
40,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kule lodowe z niespodzianką
Kule lodowe w polewie czekoladowej, które skrywają w środku słodką niespodziankę: marcepanową pralinkę! To idealny deser na gorące dni i świetny sposób na to, by w kreatywny sposób wykorzystać lody.

Kanapka na bogato
Chrupiąca bagietka wypełniona po brzegi smakowitością: delikatnym filetem z piersi indyka, warzywami oraz sosem!

Bezglutenowe muffinki czekoladowe
Oto przepis dla prawdziwych fanów czekolady. Szybkie w przygotowaniu, lekko wilgotne w środku i przepyszne. Idealnie sprawdzą się jako śniadanie (pierwsze i drugie) lub deser do popołudniowej kawy.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Płatki owsiane i granola
Pożywne i smaczne śniadanie? Tak! Z domową granolą i kokosową owsianką według przepisu Kingi Paruzel!

Ciasto z wiśniami i kruszonką migdałową – przepis
Puszyste ciasto, lekko kwaśne wiśnie i słodka kruszonka migdałowa to połączenie doskonałe dla każdego fana słodkości!

Gołąbki wigilijne
Gołąbki wigilijne z kaszą i grzybami to potrawa, która często gości na świątecznym stole w naszych domach. Ta bezmięsna potrawa bazująca na grzybach leśnych i kaszy stanowi lekką, ale jednocześnie sycącą alternatywę dla klasycznych gołąbków. Jak je zrobić? Odkryj nasz przepis!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Czekoladowy tort z bitą śmietaną i owocami
Trzy warstwy słodkiej bitej śmietany, czekoladowego ganaszu i świeżych owoców, a do tego czekoladowy biszkopt. Paweł Małecki zna przepis na tort idealny!

Wegańskie „gęsie udka” z warzywami z piekarnika i czerwoną kapustą
Przypominające tradycyjne świąteczne obiady danie w wegańskiej odsłonie, czyli „gęsie udka” z boczniaków i jackfruita z dodatkiem pieczonych warzyw i czerwonej kapusty. Wypróbuj ten przepis i pozytywnie zaskocz każdego na diecie roślinnej.

Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
Klasyka kuchni inspirowanej Włochami w najlepszym wydaniu! Przygotuj lasagne z sosem pomidorowym, beszamelowym i warzywami.