psse-slupca.pl

Sałatka z pieczonych warzyw korzeniowych • przepis • składniki • przygotowanie

Lokalne warzywa korzeniowe to polskie skarby na początku roku. Przygotuj z nich wyjątkową sałatkę z majonezem wegańskim na bazie aquafaby!

Sałatka z pieczonych warzyw korzeniowych

Lokalne warzywa korzeniowe to polskie skarby na początku roku. Przygotuj z nich wyjątkową sałatkę z majonezem wegańskim na bazie aquafaby!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

burak - 2 szt.
korzeń pietruszki - 2 szt.
marchew - 2 szt.
masło - 80 g
cebula czerwona - 1 szt.
papryka czerwona - 1 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.
kasza gryczana - 40 g
aquafaba - 100 ml
cukier - 1 szczypta
pieprz biały - 1 szczypta
musztarda dijon - 1 łyżeczka
ocet winny - 1 łyżeczka
oliwa z oliwek - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
pomidorki koktajlowe - 200 g
kolendra świeża - 10 liści

Instrukcje przygotowania

1.OBIERAMY PAPRYKĘ:
Paprykę opalamy z każdej strony za pomocą ręcznego palnika tak, by jej skórka całkowicie się zwęgliła. Zwęglona skórka powinna łatwo odchodzić od paprykowego miąższu.
2.PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ SAŁATKI:
Kaszę gryczaną gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie w proporcji 2 : 1 (2 części wody, 1 część kaszy). Odcedzamy na sitku i przekładamy do miski. Dodajemy drobno posiekane dodatki: czerwoną cebulę, czosnek i kolendrę. Doprawiamy solą, białym pieprzem, cukrem, oliwą z oliwek i octem. Mieszamy.
3.SKŁADAMY SAŁATKĘ:
Kaszę z dodatkami wykładamy na talerze. Na warstwie kaszy układamy upieczone buraki pokrojone w ćwiartki, połówki upieczonej cebuli, upieczone marchewki oraz pietruszki.
4.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Aquafabę łączymy w wysokim naczyniu z musztardą, cukrem, octem winnym, solą i białym pieprzem. Całość miksujemy za pomocą blendera ręcznego, a gdy składniki wstępnie się połączą, cienkim strumieniem dolewamy oliwę z oliwek. Miksujemy tak długo, aż uzyskamy konsystencję przypominającą majonez.
5.PODAJEMY SAŁATKĘ:
Sałatkę polewamy z wierzchu wegańskim majonezem. Dekorujemy świeżą kolendrą i przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi.
Sałatka z pieczonych warzyw korzeniowych

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

OBIERAMY PAPRYKĘ

Paprykę opalamy z każdej strony za pomocą ręcznego palnika tak, by jej skórka całkowicie się zwęgliła. Zwęglona skórka powinna łatwo odchodzić od paprykowego miąższu.

2

PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ SAŁATKI

Kaszę gryczaną gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie w proporcji 2 : 1 (2 części wody, 1 część kaszy). Odcedzamy na sitku i przekładamy do miski. Dodajemy drobno posiekane dodatki: czerwoną cebulę, czosnek i kolendrę. Doprawiamy solą, białym pieprzem, cukrem, oliwą z oliwek i octem. Mieszamy.

3

SKŁADAMY SAŁATKĘ

Kaszę z dodatkami wykładamy na talerze. Na warstwie kaszy układamy upieczone buraki pokrojone w ćwiartki, połówki upieczonej cebuli, upieczone marchewki oraz pietruszki.

4

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Aquafabę łączymy w wysokim naczyniu z musztardą, cukrem, octem winnym, solą i białym pieprzem. Całość miksujemy za pomocą blendera ręcznego, a gdy składniki wstępnie się połączą, cienkim strumieniem dolewamy oliwę z oliwek. Miksujemy tak długo, aż uzyskamy konsystencję przypominającą majonez.

5

PODAJEMY SAŁATKĘ

Sałatkę polewamy z wierzchu wegańskim majonezem. Dekorujemy świeżą kolendrą i przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1732,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

866,1 kcal

🥑

Tłuszcz

49,4 g

🌾

Węglowodany

93,3 g

🥬

Błonnik

18,4 g

💪

Białko

18,4 g

Podobne przepisy