psse-slupca.pl

Ciasto wiewiórka • przepis • składniki • przygotowanie

Ciasto wiewiórka jest idealne z dwóch powodów: ma wspaniały smak i łatwo się je przygotowuje! Wypróbuj je, a na pewno trafi na listę Twoich ulubionych ciast!

Ciasto wiewiórka

Ciasto wiewiórka jest idealne z dwóch powodów: ma wspaniały smak i łatwo się je przygotowuje! Wypróbuj je, a na pewno trafi na listę Twoich ulubionych ciast!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 150 g
jabłko czerwone - 3 szt.
jajko - 5 szt.
mąka pszenna - 300 g
mąka ziemniaczana - 20 g
olej słonecznikowy - 120 ml
orzech włoski - 100 g
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
rodzynki - 50 g
skórka cytryny tarta - 1 łyżka
sok z cytryny - 25 ml
cukier puder - 1 łyżeczka
śmietana 30% - 200 ml
wiórki kokosowe - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY JABŁKA I ORZECHY:
Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w większą kostkę. Orzechy włoskie siekamy na mniejsze, ale nie za drobne kawałki.
2.ŁĄCZYMY JAJKA Z CUKREM:
Jajka i cukier przekładamy do misy robota i ubijamy na dużych obrotach przez ok. 10 minut lub do momentu uzyskania puszystej piany.
3.DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI:
Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszamy w misce. Zmniejszamy obroty robota i dodajemy suche składniki do jajek z cukrem. Dodajemy olej.
4.DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
Rodzynki odsączone z wody, posiekane orzechy, pokrojone jabłka, skórkę otartą z cytryny oraz sok wyciśnięty z cytryny dodajemy do wyrobionego ciasta. Całość dokładnie mieszamy do momentu uzyskania gęstej masy i wyłączamy robot.
5.PIECZEMY CIASTO:
Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 45-50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C.
6.PRAŻYMY WIÓRKI KOKOSOWE:
Wiórki kokosowe wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na dolną półkę (pod ciasto). Prażymy na złoty kolor, od czasu do czasu delikatnie mieszając.
7.SMARUJEMY CIASTO ŚMIETANKĄ:
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i nakładamy na wierzch wystudzonego ciasta. Warstwę ubitej śmietanki posypujemy uprażonymi wiórkami kokosowymi.
Ciasto wiewiórka

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY JABŁKA I ORZECHY

Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w większą kostkę. Orzechy włoskie siekamy na mniejsze, ale nie za drobne kawałki.

2

ŁĄCZYMY JAJKA Z CUKREM

Jajka i cukier przekładamy do misy robota i ubijamy na dużych obrotach przez ok. 10 minut lub do momentu uzyskania puszystej piany.

3

DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI

Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszamy w misce. Zmniejszamy obroty robota i dodajemy suche składniki do jajek z cukrem. Dodajemy olej.

4

DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI

Rodzynki odsączone z wody, posiekane orzechy, pokrojone jabłka, skórkę otartą z cytryny oraz sok wyciśnięty z cytryny dodajemy do wyrobionego ciasta. Całość dokładnie mieszamy do momentu uzyskania gęstej masy i wyłączamy robot.

5

PIECZEMY CIASTO

Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 45-50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C.

6

PRAŻYMY WIÓRKI KOKOSOWE

Wiórki kokosowe wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na dolną półkę (pod ciasto). Prażymy na złoty kolor, od czasu do czasu delikatnie mieszając.

7

SMARUJEMY CIASTO ŚMIETANKĄ

Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i nakładamy na wierzch wystudzonego ciasta. Warstwę ubitej śmietanki posypujemy uprażonymi wiórkami kokosowymi.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4970,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

414,2 kcal

🥑

Tłuszcz

22,5 g

🌾

Węglowodany

48,2 g

🥬

Błonnik

8,2 g

💪

Białko

8,2 g

Podobne przepisy

Ciasto wiewiórka - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl