Ciasto styropian z malinami • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszne ciasto o tajemniczej nazwie, okraszone malinami. Delikatny i puszysty krem to idealne połączenie z kruchym ciastem. Sprawdź, jak łatwo je przygotować!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
WYRABIAMY I CHŁODZIMY CIASTO
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy ze sobą, aż powstanie zwarta masa. Ciasto dzielimy na dwie równe części, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
PIECZEMY KRUCHY SPÓD CIASTA
Po godzinie połowę ciasta wyjmujemy z lodówki i ścieramy na tarce o grubych oczkach do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto rozkładamy równomiernie na dnie blaszki i wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ ŚMIETANOWĄ
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Chwilę przed końcem ubijania dodajemy ocet i proszek budyniowy. W osobnej misce mieszamy kwaśną śmietanę z jogurtem i ekstraktem waniliowym. Powoli do śmietany i jogurtu dodajemy ubitą pianę z białek, delikatnie mieszając.
UKŁADAMY WARSTWY I PIECZEMY CIASTO
Tak przygotowaną masę przelewamy na wcześniej podpieczony spód. Na masie śmietanowej układamy maliny. Na maliny ścieramy na tarce drugą połowę ciasta. Całość pieczemy ok. 55 minut.
PODAJEMY CIASTO
Ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po wystudzeniu ciasto najlepiej włożyć do lodówki i podawać schłodzone.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
7958 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
397,9 kcal
Tłuszcz
21,4 g
Węglowodany
45,3 g
Błonnik
7,5 g
Białko
7,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Jogurtowe placuszki z malinami MC Smart
Smaczne i pożywne placuszki jogurtowe z malinami staną się nowym ulubionym daniem Twoich dzieci… a także Twoim.

Roladki z bakłażana z fetą
Przekąska w greckim stylu. Podawane na zimno roladki sprawdzą się podczas każdego przyjęcia. Goście będą zachwyceni!

Cevapcici z sosem tzatziki
Grillowane szaszłyki z mięsa mielonego. Wraz z wyrazistym, jogurtowym sosem tworzą danie, które smakuje każdemu.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Caponata – przepis
Przekąska warzywna na ciepło lub zimno – idealna na kanapki lub grzanki! Wypróbuj przepis Kingi na caponatę inspirowaną kuchnią sycylijską!

Piersi kurczaka w greckiej marynacie z grilla
Szybkie, proste w przygotowaniu i bardzo smaczne mięso drobiowe z orzeźwiającym sosem. Wystarczy kilka chwil i... gotowe!

Chlebek w stylu włoskim
To niezwykle prosty i smaczny chlebek, który doskonale nadaje się do robienia kanapek lub jako dodatek do sałatek! Kilka składników i uczta w stylu włoskim zawita do Twojej kuchni!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pasta pomidorowa
Pasta z pomidorów z dodatkiem śmietankowego serka i oliwek doskonale komponuje się ze świeżą bagietką!

Ziemniaki pieczone w piekarniku
Szukasz przepisu na coś prostego, szybkiego i pysznego? Wypróbuj pomysł Kingi na chrupiące młode ziemniaczki. Palce lizać!

Szyszki w kształcie dyni z ekspandowanych ziaren
Halloween może być… strasznie słodkie! Dynie z ekspandowanych nasion to powrót do przeszłości dla dorosłych i superfrajda – niezależnie do wieku! Przygotuj te dynie i zaskocz swoich gości!