psse-slupca.pl

Ciasto na pierogi • przepis • składniki • przygotowanie

Pulchne, elastyczne i maślane – idealne ciasto na pierogi przygotujecie według przepisu Karola Okrasy! Wykorzystajcie je, by zachwycić rodzinę w święta!

Ciasto na pierogi

Pulchne, elastyczne i maślane – idealne ciasto na pierogi przygotujecie według przepisu Karola Okrasy! Wykorzystajcie je, by zachwycić rodzinę w święta!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni

Składniki

masło - 30 g
mąka pszenna - 500 g
mleko - 70 ml
woda - 250 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA:
Masło roztapiamy w rondelku. Dodajemy mleko i wodę. Podgrzewamy na małym ogniu, nie zagotowujemy.
2.ŁĄCZYMY MĄKĘ Z MOKRYMI SKŁADNIKAMI CIASTA:
Mąkę przesiewamy do miski. Stopniowo dolewamy podgrzane mleko z masłem i wodą. Płyn dodajemy porcjami, po dolaniu każdej mieszamy.
3.WYRABIAMY CIASTO:
Masę wyrabiamy dłońmi. Gdy składniki delikatnie się połączą, przekładamy ciasto na blat. Zagniatamy dosyć długo, do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto nie powinno kleić się do dłoni.
4.WAŁKUJEMY CIASTO:
Blat obsypujemy ujemy niewielką ilością mąki i rozwałkowujemy na nim ciasto. Odwracamy płat ciasta i zostawiamy na chwilę.
5.LEPIMY I GOTUJEMY PIEROGI:
Z ciasta wykrawamy krążki za pomocą okrągłego wycinaka. Nakładamy farsz, sklejamy brzegi ciasta i formujemy je w falbankę.
6.MIESZAMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA:
Masło, mleko i wodę dodajemy do pojemnika miksującego. Składniki mieszamy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 2 minuty / temperatura 100°C / obroty 1.
7.WYRABIAMY CIASTO:
Do wymieszanych składników dodajemy mąkę i wybieramy programugniatanie / ciasto twarde / czas 4 minuty. Gotowe ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do dłoni.
8.WAŁKUJEMY CIASTO:
Blat obsypujemy niewielką ilością mąki i rozwałkowujemy na nim ciasto. Odwracamy płat ciasta i zostawiamy na chwilę.
9.LEPIMY PIEROGI:
Z tak przygotowanego ciasta wykrawamy krążki. Nakładamy na nie ulubiony farsz, sklejamy brzegi ciasta i formujemy z nich falbankę. Gotowe pierogi gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie przez kilka minut od momentu wypłynięcia.
Ciasto na pierogi

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA

Masło roztapiamy w rondelku. Dodajemy mleko i wodę. Podgrzewamy na małym ogniu, nie zagotowujemy.

2

ŁĄCZYMY MĄKĘ Z MOKRYMI SKŁADNIKAMI CIASTA

Mąkę przesiewamy do miski. Stopniowo dolewamy podgrzane mleko z masłem i wodą. Płyn dodajemy porcjami, po dolaniu każdej mieszamy.

3

WYRABIAMY CIASTO

Masę wyrabiamy dłońmi. Gdy składniki delikatnie się połączą, przekładamy ciasto na blat. Zagniatamy dosyć długo, do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto nie powinno kleić się do dłoni.

4

WAŁKUJEMY CIASTO

Blat obsypujemy ujemy niewielką ilością mąki i rozwałkowujemy na nim ciasto. Odwracamy płat ciasta i zostawiamy na chwilę.

5

LEPIMY I GOTUJEMY PIEROGI

Z ciasta wykrawamy krążki za pomocą okrągłego wycinaka. Nakładamy farsz, sklejamy brzegi ciasta i formujemy je w falbankę.

6

MIESZAMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA

Masło, mleko i wodę dodajemy do pojemnika miksującego. Składniki mieszamy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 2 minuty / temperatura 100°C / obroty 1.

7

WYRABIAMY CIASTO

Do wymieszanych składników dodajemy mąkę i wybieramy programugniatanie / ciasto twarde / czas 4 minuty. Gotowe ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do dłoni.

8

WAŁKUJEMY CIASTO

Blat obsypujemy niewielką ilością mąki i rozwałkowujemy na nim ciasto. Odwracamy płat ciasta i zostawiamy na chwilę.

9

LEPIMY PIEROGI

Z tak przygotowanego ciasta wykrawamy krążki. Nakładamy na nie ulubiony farsz, sklejamy brzegi ciasta i formujemy z nich falbankę. Gotowe pierogi gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie przez kilka minut od momentu wypłynięcia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2004,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

401 kcal

🥑

Tłuszcz

7 g

🌾

Węglowodany

73,7 g

🥬

Błonnik

0 g

💪

Białko

11 g

Podobne przepisy