Churrosowe tosty francuskie z lodami • przepis • składniki • przygotowanie
Czy to już deser, czy wciąż śniadanie? Oto jest pytanie! Przygotuj te tosty francuskie z lodami, ciasteczkami oraz świeżymi owocami, aby cieszyć się niebiańskim, słodkim smakiem o poranku, ale nie tylko!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ JAJECZNĄ
Jajka bełtamy i dodajemy do nich pozostałe składniki masy jajecznej. Całość dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa.
PRZYGOTOWUJEMY POSYPKĘ I KREM Z MASCARPONE
Składniki posypki przesypujemy do głębokiego talerza i dokładnie mieszamy. W innym naczyniu mieszamy mascarpone z cukrem pudrem.
SMAŻYMY TOSTY I OBTACZAMY JE W POSYPCE
Kromki chałki namaczamy w masie jajecznej tak, aby wchłonęły sporo płynu (przez ok. 2 minuty z każdej strony). Następnie na patelni roztapiamy masło. Namoczone kawałki chałki smażymy z obu stron na złoty kolor i jeszcze gorące obtaczamy w posypce cynamonowej.
PODAJEMY TOSTY
Na każdym z trzech talerzy układamy po jednym toście churrosowym. Następnie nakładamy krem z mascarpone na każdego z nich po równo i przykrywamy je pozostałymi tostami. Tak przygotowane tosty oprószamy kawałkami ciasteczek cantuccini i świeżymi owocami (truskawki warto pokroić w ćwiartki).
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3532,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1177,5 kcal
Tłuszcz
53,4 g
Węglowodany
149,3 g
Błonnik
2,7 g
Białko
25 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka z pomidorami i truskawkami
Szukasz pomysłu na letnią sałatkę? Spróbuj doskonałego połączenia pomidorów i truskawek z miodowym sosem!

Delikatny włoski sernik z ricottą i malinami
Pyszny deser w stylu włoskim z malinami i prawdziwym włoskim serem. Koniecznie musisz spróbować!

Podudzia kurczaka cajun z zapiekanką z cukinii i koziego sera
Potrawa z francusko-amerykańskimi korzeniami. Najważniejsze w niej to mieszanka ziół - cajun. Będzie pikantnie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kurczak pieczony z warzywami na jednej blasze
Jedna blacha i wiele składników, których połączenie stworzy pełnowartościowy obiad dla całej rodziny! Z przepisem Kingi zaoszczędzisz czas i podasz najbliższym coś naprawdę pysznego. Sprawdź!

Spaghetti z kurczakiem i serem Grana Padano
Kurczak to klasyk? Nic z tych rzeczy, jeszcze nie wszystko na jego temat zostało powiedziane! Ten przepis to nowe spojrzenie, które na pewno przypadnie Ci do gustu!

Domowa pasta tahini
Pasta tahini, czyli masło sezamowe, to podstawa kuchni Wschodu – składnik humusów, dipów i świetny dodatek do wrapów. Przygotuj jej domową wersję, wykorzystując przepis Karola Okrasy.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Frytki z cukinii
Frytki z cukinii to smaczna alternatywa dla tradycyjnych frytek ziemniaczanych. Ta chrupiąca i lekka przekąska jest łatwa w przygotowaniu i bez trudu przyrządzisz ją w zaciszu swojej kuchni. Dzięki zastosowaniu przypraw i różnorodnych dodatków, frytki z cukinii mogą stać się wyrafinowanym daniem, które zadowoli każdego smakosza. Odkryj, jak je zrobić!

Ciasto korzenne z pomarańczową nutką
Łatwy w przygotowaniu, bardzo aromatyczny wypiek z suszonymi morelami i warstwą gęstego lukru. Rozpływa się w ustach!

Pljeskavica — bałkańskie grillowane mielone
Szukasz pomysłu na danie z charakterem, które przeniesie Cię prosto na Bałkany? Pljeskavica, czyli soczysty kotlet z mielonego mięsa, to prawdziwa klasyka serbskiej kuchni. To coś więcej niż zwykły burger – to eksplozja smaku zamknięta w prostym, domowym daniu. Poznaj nasz przepis na pljeskavicę!