psse-slupca.pl

Chrupiące ciepłe lody • przepis • składniki • przygotowanie

Chrupiące ciepłe lody? To brzmi jak przepis na pyszny deser niezależnie od pory roku! Zobacz, jak w prosty i smakowity sposób wykorzystać płatki śniadaniowe.

Chrupiące ciepłe lody

Chrupiące ciepłe lody? To brzmi jak przepis na pyszny deser niezależnie od pory roku! Zobacz, jak w prosty i smakowity sposób wykorzystać płatki śniadaniowe.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 9
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cynamon - 0,33 łyżeczki
masło orzechowe - 360 g
płatki miodowe kółeczka - 140 g
płatki czekoladowe kuleczki - 140 g
sól - 0,33 łyżeczki
syrop klonowy - 100 g
czekolada biała - 100 g
czekolada gorzka >70% kakao - 100 g
posypka kolorowa - 4 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.ROZTAPIAMY MASŁO ORZECHOWE Z DODATKAMI:
W rondelku roztapiamy masło orzechowe, dodajemy syrop klonowy oraz szczyptę soli.
2.MIESZAMY PŁATKI Z MASŁEM ORZECHOWYM:
Do dwóch misek nakładamy płatki śniadaniowe: do jednej miodowe Ringsy, do drugiej Space Cookies oraz cynamon. Masę z masłem orzechowym dzielimy na pół i wlewamy do każdej miski. Zawartość obu misek mieszamy.
3.WYLEWAMY I CHŁODZIMY MASY:
Formę do pieczenia wykładamy papierem. Jedną z mas wylewamy na jej dno i wyrównujemy. Słomki lub patyczki kładziemy na masę w odstępach co 4 cm, następnie lekko je dociskamy i zalewamy drugą masą. Całość wyrównujemy i odstawiamy na minimum godzinę (lub dłużej) do lodówki, aby masy zastygły. Kiedy całość będzie twarda, kroimy ją ostrym nożem, nadając jej kształt lodów na patyku.
4.PRZYGOTOWUJEMY POLEWY:
Czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej – każdą osobno. Roztopione czekolady przelewamy do wysokich szklanek i zanurzamy w nich przygotowane lody. Dekorujemy posypką cukrową.
Chrupiące ciepłe lody

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 9

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ROZTAPIAMY MASŁO ORZECHOWE Z DODATKAMI

W rondelku roztapiamy masło orzechowe, dodajemy syrop klonowy oraz szczyptę soli.

2

MIESZAMY PŁATKI Z MASŁEM ORZECHOWYM

Do dwóch misek nakładamy płatki śniadaniowe: do jednej miodowe Ringsy, do drugiej Space Cookies oraz cynamon. Masę z masłem orzechowym dzielimy na pół i wlewamy do każdej miski. Zawartość obu misek mieszamy.

3

WYLEWAMY I CHŁODZIMY MASY

Formę do pieczenia wykładamy papierem. Jedną z mas wylewamy na jej dno i wyrównujemy. Słomki lub patyczki kładziemy na masę w odstępach co 4 cm, następnie lekko je dociskamy i zalewamy drugą masą. Całość wyrównujemy i odstawiamy na minimum godzinę (lub dłużej) do lodówki, aby masy zastygły. Kiedy całość będzie twarda, kroimy ją ostrym nożem, nadając jej kształt lodów na patyku.

4

PRZYGOTOWUJEMY POLEWY

Czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej – każdą osobno. Roztopione czekolady przelewamy do wysokich szklanek i zanurzamy w nich przygotowane lody. Dekorujemy posypką cukrową.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4948,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

549,8 kcal

🥑

Tłuszcz

32,4 g

🌾

Węglowodany

48,8 g

🥬

Błonnik

15,5 g

💪

Białko

15,5 g

Podobne przepisy

Chrupiące ciepłe lody - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl