psse-slupca.pl

Owocowe koszyczki z ciasta francuskiego • przepis • składniki • przygotowanie

Chrupiące koszyczki wypełnione soczystymi owocami to pyszny deser, który przygotujesz w niecałe 30 minut! Spróbuj!

Owocowe koszyczki z ciasta francuskiego

Chrupiące koszyczki wypełnione soczystymi owocami to pyszny deser, który przygotujesz w niecałe 30 minut! Spróbuj!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jajko - 1 szt.
biszkopty - 120 g
ciasto francuskie - 1 szt.
cukier trzcinowy - 100 g
borówki - 200 g
malina - 200 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE CIASTO FRANCUSKIE:
rozwałkowujemy na grubość około 2-3 mm, następnie wycinamy z niego kwadraty wielkości około 10 x 10 cm.
2.WYCIĘTE KWADRATY UMIESZCZAMY:
w formie od muffin, tworząc koszyczek.
3.JAJKO ROZTRZEPUJEMY I:
smarujemy nim ciasto.
4.BISZKOPTY KRUSZYMY I:
wysypujemy na dno koszyczków − około 1 łyżki na koszyczek (bardzo ważne, aby na dnie znajdowały się biszkopty, ponieważ wchłaniają one sok z owoców).
5.NASTĘPNIE WSYPUJEMY OWOCE:
wymieszane z cukrem trzcinowym.
6.JEŻELI UŻYWAMY OWOCÓW:
mrożonych, to rozmrażamy i odsączamy je na sicie.
7.KOSZYCZKI PIECZEMY OKOŁO:
10-14 minut w temperaturze 200°C w piekarniku z termoobiegiem lub 215°C w piekarniku bez termoobiegu.
8.JAK PODAWAĆ PODAJEMY:
na gorąco z gęstą kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym.
Owocowe koszyczki z ciasta francuskiego

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE CIASTO FRANCUSKIE

rozwałkowujemy na grubość około 2-3 mm, następnie wycinamy z niego kwadraty wielkości około 10 x 10 cm.

2

WYCIĘTE KWADRATY UMIESZCZAMY

w formie od muffin, tworząc koszyczek.

3

JAJKO ROZTRZEPUJEMY I

smarujemy nim ciasto.

4

BISZKOPTY KRUSZYMY I

wysypujemy na dno koszyczków − około 1 łyżki na koszyczek (bardzo ważne, aby na dnie znajdowały się biszkopty, ponieważ wchłaniają one sok z owoców).

5

NASTĘPNIE WSYPUJEMY OWOCE

wymieszane z cukrem trzcinowym.

6

JEŻELI UŻYWAMY OWOCÓW

mrożonych, to rozmrażamy i odsączamy je na sicie.

7

KOSZYCZKI PIECZEMY OKOŁO

10-14 minut w temperaturze 200°C w piekarniku z termoobiegiem lub 215°C w piekarniku bez termoobiegu.

8

JAK PODAWAĆ PODAJEMY

na gorąco z gęstą kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2226,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

556,7 kcal

🥑

Tłuszcz

22,5 g

🌾

Węglowodany

79,8 g

🥬

Błonnik

8,4 g

💪

Białko

8,4 g

Podobne przepisy