Ketchup z cukinii • przepis • składniki • przygotowanie
Czy wiesz, że ketchup można zrobić nie tylko z pomidorów, ale również z cukinii? Ta zaskakująca alternatywa zachwyca swoim smakiem i aromatem. Przygotowanie własnego ketchupu z cukinii jest niezwykle proste i wymaga tylko kilku podstawowych składników, które często mamy już w swojej kuchni. Odkryj nasz przepis na pyszny ketchup z cukinii i wykorzystaj sezonową nadwyżkę tego warzywa!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Cukinię, jabłka oraz paprykę dokładnie umyj i osusz, a następnie obierz ze skórki. Przekrój je na pół i wydrąż wszystkie pestki oraz nasiona. Cukinię i jabłka zetrzyj na tarce wprost do miski. Cebulę obierz z łupiny.
BLENDUJEMY PAPRYKĘ I CEBULĘ
Zblenduj paprykę, cebulę na drobne kawałki. Wrzuć do miski.
ODSTAWIAMY SKŁADNIKI
Do miski dodaj sól, a następnie wszystko ze sobą wymieszaj i przykryj. Miskę odstaw do lodówki na ok. 2 godziny, aby składniki puściły soki.
GOTUJEMY SKŁADNIKI
Przełóż zawartość miski do garnka i dodaj cukier, a potem zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj przez kolejne 20-30 minut, co jakiś czas mieszając.
DODAJEMY OCET I PRZYPRAWY
Do gotującego się ketchupu dodaj ocet oraz resztę przypraw, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj. Gotuj przez następne 10 minut bez przykrycia.
DODAJEMY KONCENTRAT
Dodaj koncentrat do gotowej bazy i wymieszaj. Gotuj przez kolejne 10 minut pod przykryciem.
BLENDUJEMY KETCHUP
Gorący ketchup zblenduj na gładką masę.
PRZEKŁADAMY KETCHUP DO SŁOIKÓW
Gotowy ketchup przełóż do wyparzonych, suchych słoików. Każdy słoik zakręć i odwróć do góry dnem. Przykryj słoiki szmatką i zostaw do całkowitego wystudzenia. Tak przygotowany ketchup jest gotowy do jedzenia, gdy tylko przestygnie.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1246,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
207,8 kcal
Tłuszcz
1,6 g
Węglowodany
41,9 g
Błonnik
6,1 g
Białko
6,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Butter chicken
Niech smaki i aromaty kuchni indyjskiej zagoszczą na stałe w Twoim menu! Przygotuj butter chicken, czyli kurczaka w kremowym i delikatnie maślanym sosie na bazie pomidorów!

Karkówka po cygańsku
Zapraszamy do odkrycia kulinarnej podróży przez smaki z dalekich zakątków świata, czyli przepisu na karkówkę po cygańsku. Soczysta wieprzowina w połączeniu z papryką i pieczarkami, przykryta pomidorowym sosem to prawdziwa poezja! To aromatyczne danie zachwyca bogactwem smaków i niesamowitym aromatem. Jak zrobić wyśmienitą karkówkę po cygańsku? Już spieszymy z przepisem na to danie!

Zupa z kalarepy (oberiba) i proziaki
Odkrywaj regionalne, sezonowe smaki dzięki przepisowi Kingi na oberibę – śląską zupę z kalarepy! W połączeniu z pysznymi i prostymi chlebkami na sodzie smakuje doskonale!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pstrąg łososiowy w pomarańczowo - rodzynkowym sosie
Kuchnia Lidla zaprasza na wielką ucztę. W roli głównej: pstrąg łososiowy.

Pieczona kaczka z sosem karmelowo-pomarańczowym
Pomysł na wykwintną kaczkę. Upieczona w słodko-kwaśnym sosie karmelowo-pomarańczowym, podawana z czerwoną kapustą.

Quiche ze szpinakiem, serem i salami
Klasyczny wypiek inspirowany kuchnią francuską z wytrawnym jajecznym farszem. Proste i smaczne danie do serwowania na ciepło i na zimno.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pita z serem graviera
Masz ochotę na prostą przekąskę w stylu kuchni greckiej? Koniecznie spróbuj pity z serem graviera, brązowymi pieczarkami i szpinakiem! To pyszne danie na pewno na stałe zagości w Twojej kuchni.

Makaron razowy z sosem serowo-brokułowym
Szukasz pomysłu na obiad w niespełna 30 minut? Przygotuj makaron z sosem serowym i brokułami, doprawiony aromatycznym sokiem z limonki!

Kruche tarty z groszkiem
Wyśmienita wytrawna przekąska na bazie ciasta francuskiego. Idealna na drugie śniadanie, doskonała na przyjęcie!