psse-slupca.pl

Bruschetta z oliwkami i mozzarellą • przepis • składniki • przygotowanie

Zobacz, jak smakuje bruschetta według Karola Okrasy! Z dodatkiem oliwek, podsmażonego bakłażana i szynki parmeńskiej nabiera wyrazistego charakteru!

Bruschetta z oliwkami i mozzarellą

Zobacz, jak smakuje bruschetta według Karola Okrasy! Z dodatkiem oliwek, podsmażonego bakłażana i szynki parmeńskiej nabiera wyrazistego charakteru!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bakłażan - 1 szt.
bazylia świeża - 5 g
pieprz czarny - 1 szczypta
masło - 2 łyżki
mozzarella - 1 szt.
oliwki zielone - 100 g
pomidorki koktajlowe - 300 g
sól - 1 szczypta
szalotka - 1 szt.
szynka parmeńska - 60 g
ciabatta - 2 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
cytryna - 1 szt.
miód - 1 łyżka
musztarda - 1 łyżeczka
oliwa z oliwek - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.POMIDORY KROIMY W KOSTKĘ:
Sparzone pomidory obieramy ze skórki. Kroimy na ćwiartki i wykrawamy z nich gniazda nasienne. Resztę kroimy w kostkę.
2.ŁĄCZYMY POMIDORY, MOZZARELLĘ I OLIWKI:
Czosnek kroimy w cienkie plastry i przekładamy do miski z pomidorami. Polewamy całość odrobiną oliwy. Liście bazylii siekamy grubo i dodajemy do pomidorów. Oliwki kroimy w plastry, a mozzarellę w drobną kostkę. Dolewamy oliwę. Doprawiamy solą i pieprzem.
3.PRZYGOTOWUJEMY BAKŁAŻANA:
Bakłażana kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Polewamy oliwą. Na patelni z odrobiną oliwy układamy bakłażana. Przysmażone plastry kroimy w kostkę i zostawiamy na chwilę do przestudzenia. Przestudzone bakłażany i posiekaną w kostkę szalotkę dodajemy do pomidorów i mieszamy.
4.PRZYGOTOWUJEMY BRUSCHETTĘ:
Ciabattę kroimy wzdłuż na trzy części. Oliwę wlewamy na patelnię, dodajemy odrobinę masła. Układamy kromki ciabatty i przesmażamy. Kromki możemy też opalić z jednej i drugiej strony palnikiem. Czosnek wcieramy w grzanki i układamy sałatkę. Na wierzchu kładziemy plaster szynki parmeńskiej.
5.MIKSUJEMY SOS:
Do naczynia blendera wlewamy sok wyciśnięty z cytryny, musztardę, miód oraz wycięte z pomidorów gniazda nasienne. Całość dokładnie miksujemy. Dolewamy oliwę i miksujemy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Sosem polewamy wierzch bruschetty.
Bruschetta z oliwkami i mozzarellą

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

POMIDORY KROIMY W KOSTKĘ

Sparzone pomidory obieramy ze skórki. Kroimy na ćwiartki i wykrawamy z nich gniazda nasienne. Resztę kroimy w kostkę.

2

ŁĄCZYMY POMIDORY, MOZZARELLĘ I OLIWKI

Czosnek kroimy w cienkie plastry i przekładamy do miski z pomidorami. Polewamy całość odrobiną oliwy. Liście bazylii siekamy grubo i dodajemy do pomidorów. Oliwki kroimy w plastry, a mozzarellę w drobną kostkę. Dolewamy oliwę. Doprawiamy solą i pieprzem.

3

PRZYGOTOWUJEMY BAKŁAŻANA

Bakłażana kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Polewamy oliwą. Na patelni z odrobiną oliwy układamy bakłażana. Przysmażone plastry kroimy w kostkę i zostawiamy na chwilę do przestudzenia. Przestudzone bakłażany i posiekaną w kostkę szalotkę dodajemy do pomidorów i mieszamy.

4

PRZYGOTOWUJEMY BRUSCHETTĘ

Ciabattę kroimy wzdłuż na trzy części. Oliwę wlewamy na patelnię, dodajemy odrobinę masła. Układamy kromki ciabatty i przesmażamy. Kromki możemy też opalić z jednej i drugiej strony palnikiem. Czosnek wcieramy w grzanki i układamy sałatkę. Na wierzchu kładziemy plaster szynki parmeńskiej.

5

MIKSUJEMY SOS

Do naczynia blendera wlewamy sok wyciśnięty z cytryny, musztardę, miód oraz wycięte z pomidorów gniazda nasienne. Całość dokładnie miksujemy. Dolewamy oliwę i miksujemy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Sosem polewamy wierzch bruschetty.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1601,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

400,4 kcal

🥑

Tłuszcz

22,4 g

🌾

Węglowodany

36,9 g

🥬

Błonnik

16,5 g

💪

Białko

16,5 g

Podobne przepisy