psse-slupca.pl

Brownie z buraków • przepis • składniki • przygotowanie

Słodko i z czekoladą? Tak! Spróbuj brownie z buraków z kokosową posypką!

Brownie z buraków

Słodko i z czekoladą? Tak! Spróbuj brownie z buraków z kokosową posypką!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni

Składniki

burak - 1 szt.
cukier trzcinowy - 45 g
cynamon - 0,5 łyżeczki
jajko - 3 szt.
kakao - 40 g
mąka migdałowa - 110 g
orzech włoski - 120 g
proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki
sól morska - 1 szczypta
sok z buraka - 1 łyżka
wiórki kokosowe - 5 łyżek
czekolada gorzka >70% kakao - 100 g
mleczko kokosowe - 4 łyżki
olej kokosowy - 1 łyżka
syrop klonowy - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Piekarnik rozgrzewamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Do misy malaksera wkładamy buraka pokrojonego na mniejsze kawałki, jajka, cukier trzcinowy, cynamon i szczyptę soli. Miksujemy na gładką masę. W osobnej misce mieszamy mielone migdały, proszek do pieczenia, posiekane orzechy włoskie i czekoladę. Do masy dodajemy kakao oraz mieszankę orzechów i czekolady. Dokładnie mieszamy i umieszczamy w przygotowanej formie. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180°C.
2.SUSZYMY WIÓRKI W PIEKARNIKU:
Wiórki kokosowe mieszamy dokładnie w misce razem z sokiem z buraków. Wysypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy na 10-15 minut do piekarnika, w którym piecze się ciasto. Co jakiś czas mieszamy.
3.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI POLEWY:
Wszystkie składniki polewy umieszczamy w rondelku i roztapiamy na małym ogniu.
Brownie z buraków

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Piekarnik rozgrzewamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Do misy malaksera wkładamy buraka pokrojonego na mniejsze kawałki, jajka, cukier trzcinowy, cynamon i szczyptę soli. Miksujemy na gładką masę. W osobnej misce mieszamy mielone migdały, proszek do pieczenia, posiekane orzechy włoskie i czekoladę. Do masy dodajemy kakao oraz mieszankę orzechów i czekolady. Dokładnie mieszamy i umieszczamy w przygotowanej formie. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180°C.

2

SUSZYMY WIÓRKI W PIEKARNIKU

Wiórki kokosowe mieszamy dokładnie w misce razem z sokiem z buraków. Wysypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy na 10-15 minut do piekarnika, w którym piecze się ciasto. Co jakiś czas mieszamy.

3

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI POLEWY

Wszystkie składniki polewy umieszczamy w rondelku i roztapiamy na małym ogniu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3528,0 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

294,0 kcal

🥑

Tłuszcz

21,5 g

🌾

Węglowodany

19,2 g

🥬

Błonnik

8,6 g

💪

Białko

8,6 g

Podobne przepisy