psse-slupca.pl

Brownie z bitą śmietaną i cytrusami • przepis • składniki • przygotowanie

Aksamitne ciasto czekoladowe z masą śmietanową i grejpfrutami - doskonała fuzja smaków.

Brownie z bitą śmietaną i cytrusami

Aksamitne ciasto czekoladowe z masą śmietanową i grejpfrutami - doskonała fuzja smaków.

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier trzcinowy - 100 g
czekolada deserowa - 200 g
czekolada mleczna - 100 g
jajko - 4 szt.
masło - 200 g
mąka pszenna - 135 g
cukier puder - 150 g
grejpfrut - 1 szt.
śmietana 30% - 400 ml
żelatyna - 18 g
pomarańcza - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.W NIEWIELKIM GARNKU ROZTAPIAMY:
masło (odrobinę pozostawiamy do wysmarowania formy) z pokruszoną czekoladą. Podgrzewamy na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż obydwa składniki całkowicie się rozpuszczą. Odstawiamy do wystudzenia. Jajka z cukrem ucieramy na wolnych obrotach przez około 1 minutę. Dokładnie mieszamy z przestudzoną masą czekoladową. Dodajemy przesianą mąkę i delikatnie łączymy wszystkie składniki. Przelewamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 165°C na 30-35 minut. Upieczone brownie odstawiamy do wystudzenia.
2.CYTRUSY MYJEMY, OBIERAMY, USUWAJĄC:
białe błonki, iwycinamy filety. Z pozostałych części wyciskamy sok. Dokładnie mieszamy go z żelatyną i pozostawiamy do napęcznienia. Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej bądź w kuchence mikrofalowej.
3.MOCNO SCHŁODZONĄ ŚMIETANKĘ UBIJAMY:
z cukrem pudrem najpierw na wolnych, a później na szybkich obrotach. Żelatynę dokładnie mieszamy z łyżką bitej śmietany i łączymy z resztą śmietanki. Dodajemy osączone z nadmiaru soku filety z cytrusów. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy, po czym wykładamy na wystudzone ciasto czekoladowe. Łyżką tworzymy fale na powierzchni kremu. Wstawiamy do lodówki na około 1,5-2 godziny.
Brownie z bitą śmietaną i cytrusami

Czas przygotowania

150 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

W NIEWIELKIM GARNKU ROZTAPIAMY

masło (odrobinę pozostawiamy do wysmarowania formy) z pokruszoną czekoladą. Podgrzewamy na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż obydwa składniki całkowicie się rozpuszczą. Odstawiamy do wystudzenia. Jajka z cukrem ucieramy na wolnych obrotach przez około 1 minutę. Dokładnie mieszamy z przestudzoną masą czekoladową. Dodajemy przesianą mąkę i delikatnie łączymy wszystkie składniki. Przelewamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 165°C na 30-35 minut. Upieczone brownie odstawiamy do wystudzenia.

2

CYTRUSY MYJEMY, OBIERAMY, USUWAJĄC

białe błonki, iwycinamy filety. Z pozostałych części wyciskamy sok. Dokładnie mieszamy go z żelatyną i pozostawiamy do napęcznienia. Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej bądź w kuchence mikrofalowej.

3

MOCNO SCHŁODZONĄ ŚMIETANKĘ UBIJAMY

z cukrem pudrem najpierw na wolnych, a później na szybkich obrotach. Żelatynę dokładnie mieszamy z łyżką bitej śmietany i łączymy z resztą śmietanki. Dodajemy osączone z nadmiaru soku filety z cytrusów. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy, po czym wykładamy na wystudzone ciasto czekoladowe. Łyżką tworzymy fale na powierzchni kremu. Wstawiamy do lodówki na około 1,5-2 godziny.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5962,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

496,9 kcal

🥑

Tłuszcz

30,1 g

🌾

Węglowodany

49,7 g

🥬

Błonnik

7,4 g

💪

Białko

7,4 g

Podobne przepisy