psse-slupca.pl

Borówkowe semifreddo • przepis • składniki • przygotowanie

Mrożony deser idealny na upalne popołudnia! Zmiksuj kilka składników, schłodź je, a po wyjęciu polej orzeźwiającym sosem.

Borówkowe semifreddo

Mrożony deser idealny na upalne popołudnia! Zmiksuj kilka składników, schłodź je, a po wyjęciu polej orzeźwiającym sosem.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier puder - 80 g
śmietana 30% - 200 ml
borówki - 100 g
cukier trzcinowy - 100 g
sok z cytryny - 25 ml
mięta świeża - 2 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ BLENDER MIKSER:
silikonowe foremki do muffinek Przygotuj wcześniej Mocno schłódź śmietankę.
2.PRZYGOTOWANIE BORÓWKI WRZUCAMY:
do wysokiego naczynia, dodajemy cukier puder oraz sok z połowy cytryny.
3.CAŁOŚĆ MIKSUJEMY ZA:
pomocą miksera.
4.ZMIKSOWANE BORÓWKI ODSTAWIAMY:
na bok.
5.BARDZO MOCNO SCHŁODZONĄ:
śmietankę ubijamy i łączymy z wcześniej zmiksowanymi borówkami.
6.DELIKATNIE MIESZAMY WSZYSTKIE:
składniki.
7.MASĘ PRZEKŁADAMY DO:
silikonowych foremek, które wstawiamy do zamrażalnika na około 2-3 godziny.
8.SOS DO MAŁEGO:
garnka wrzucamy borówki, gotujemy je na bardzo małym ogniu.
9.KIEDY BORÓWKI ZACZNĄ:
się rozpadać (możemy je nieco rozgnieść), dosypujemy cukier trzcinowy.
10.CAŁOŚĆ PODGRZEWAMY,:
mieszamy.
11.NASTĘPNIE DODAJEMY SOK:
z połowy cytryny.
12.SOS MOŻEMY PODAWAĆ:
na ciepło lub przestudzony.
13.JAK PODAWAĆ NA:
talerz wykładamy sos.
14.ZAMARZNIĘTE LODY WYJMUJEMY:
z foremek i układamy na talerzu obok sosu.
15.LODY DEKORUJEMY ŚWIEŻYMI:
borówkami oraz kilkoma listkami świeżej mięty.
16.DESER PODAJEMY NA:
wpół zamarznięty.
Borówkowe semifreddo

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ BLENDER MIKSER

silikonowe foremki do muffinek Przygotuj wcześniej Mocno schłódź śmietankę.

2

PRZYGOTOWANIE BORÓWKI WRZUCAMY

do wysokiego naczynia, dodajemy cukier puder oraz sok z połowy cytryny.

3

CAŁOŚĆ MIKSUJEMY ZA

pomocą miksera.

4

ZMIKSOWANE BORÓWKI ODSTAWIAMY

na bok.

5

BARDZO MOCNO SCHŁODZONĄ

śmietankę ubijamy i łączymy z wcześniej zmiksowanymi borówkami.

6

DELIKATNIE MIESZAMY WSZYSTKIE

składniki.

7

MASĘ PRZEKŁADAMY DO

silikonowych foremek, które wstawiamy do zamrażalnika na około 2-3 godziny.

8

SOS DO MAŁEGO

garnka wrzucamy borówki, gotujemy je na bardzo małym ogniu.

9

KIEDY BORÓWKI ZACZNĄ

się rozpadać (możemy je nieco rozgnieść), dosypujemy cukier trzcinowy.

10

CAŁOŚĆ PODGRZEWAMY,

mieszamy.

11

NASTĘPNIE DODAJEMY SOK

z połowy cytryny.

12

SOS MOŻEMY PODAWAĆ

na ciepło lub przestudzony.

13

JAK PODAWAĆ NA

talerz wykładamy sos.

14

ZAMARZNIĘTE LODY WYJMUJEMY

z foremek i układamy na talerzu obok sosu.

15

LODY DEKORUJEMY ŚWIEŻYMI

borówkami oraz kilkoma listkami świeżej mięty.

16

DESER PODAJEMY NA

wpół zamarznięty.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1221,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

305,3 kcal

🥑

Tłuszcz

10,1 g

🌾

Węglowodany

54,7 g

🥬

Błonnik

1,2 g

💪

Białko

1,2 g

Podobne przepisy