psse-slupca.pl

Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili • przepis • składniki • przygotowanie

Chcesz przygotować klasyczny makaron we włoskim stylu? Wykorzystaj przepis Karola i podaj aglio e olio z papryczką chili!

Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili

Chcesz przygotować klasyczny makaron we włoskim stylu? Wykorzystaj przepis Karola i podaj aglio e olio z papryczką chili!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ząbek czosnku - 2 szt.
makaron spaghetti - 200 g
natka pietruszki - 10 g
oliwa z oliwek - 100 ml
papryczka chili czerwona - 1 szt.
pieprz czarny - 2 szczypty
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY MAKARON:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu.
2.KROIMY I DUSIMY WARZYWA:
Na patelni łączymy oliwę z odrobiną wody z gotującego się makaronu. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki, posiekaną papryczkę chili (bez nasion) i posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy. Doprawiamy solą.
3.PODAJEMY MAKARON:
Ugotowany makaron przekładamy na patelnię, razem z odrobiną wody po gotowaniu. Dokładnie mieszamy. Przekładamy na głębokie talerze. Z wierzchu oprószamy pieprzem.
Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY MAKARON

Makaron gotujemy w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu.

2

KROIMY I DUSIMY WARZYWA

Na patelni łączymy oliwę z odrobiną wody z gotującego się makaronu. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki, posiekaną papryczkę chili (bez nasion) i posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy. Doprawiamy solą.

3

PODAJEMY MAKARON

Ugotowany makaron przekładamy na patelnię, razem z odrobiną wody po gotowaniu. Dokładnie mieszamy. Przekładamy na głębokie talerze. Z wierzchu oprószamy pieprzem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1305,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

652,6 kcal

🥑

Tłuszcz

33,6 g

🌾

Węglowodany

75,6 g

🥬

Błonnik

12,8 g

💪

Białko

12,8 g

Podobne przepisy