Wegańska pieczeń z czerwonej soczewicy • przepis • składniki • przygotowanie
Ta pieczeń jest idealna nie tylko dla osób lubiących dania mięsne! Idealnie sprawdzi się jako dodatek na kanapkę lub do lunchboxa. Przygotujesz ją w bardzo prosty i szybki sposób. Sprawdź!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY WARZYWA
Oliwę rozgrzewamy na dużej patelni. Cebulę pokrojoną w kostkę, posiekane ząbki czosnku, marchewkę i seler pokrojone na mniejsze kawałki oraz pieczarki pokrojone w talarki smażymy na małym ogniu przez 15 minut, aż warzywa zmiękną.
BLENDUJEMY SOCZEWICĘ I POZSTAŁE SKŁADNIKI
Około ⅔ ugotowanej soczewicy przekładamy do misy blendera. Dodajemy podsmażone warzywa z patelni, podprażone orzechy, płatki owsiane, koncentrat pomidorowy, siemię lniane, syrop klonowy, ocet jabłkowy, sos tamari, tymianek, paprykę wędzoną, pieprz i sól.
PRZEKŁADAMY MASĘ DO FORMY
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej masę którą rozprowadzamy dokładnie i wyrównujemy z wierzchu.
PRZYGOTOWUJEMY SOS BARBECUE
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w małej miseczce i polewamy nimi pieczeń.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2269,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
378,3 kcal
Tłuszcz
8,7 g
Węglowodany
54,4 g
Błonnik
20,5 g
Białko
20,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Panna cotta
Włoska klasyka w lekkim i leśnym wydaniu – oto deserowa propozycja Darii, którą zjesz tak szybko, jak przygotujesz!

Penne w kremowym sosie z szynką parmeńską
Makaron penne w kremowym sosie z suszonymi pomidorami. Podany z szynką parmeńską i aromatycznym parmezanem zachwyca smakiem.

Serniczki z kaszy gryczanej z imbirem
Wariacja na temat sernika i oryginalny pomysł na wykorzystanie kaszy gryczanej. To słodki i zdrowy deser dla każdego.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pesto z papryki
Pesto z papryki to świetny dodatek do różnego rodzaju dań. Soczysty kolor i intensywny smak pesto genialnie sprawdza się jako sos do makaronu, marynata do mięsa lub klasyczna pasta na kanapki. W jaki sposób przyrządzić pesto na bazie papryki? Poznaj nasz sposób!

Milopitakia
Ciasteczka z ciasta filo nadziewane jabłkami. Prosta i pyszna przekąska w stylu kuchni greckiej dla całej rodziny.

Winna gruszka zapiekana w cieście francuskim
Łatwy w przygotowaniu i niezwykle efektowny – taki jest deser z tego przepisu. Elegancko podane gruszki zachwycą każdego!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kurczaczki wielkanocne
Kolorowe, kreatywne i przepyszne kurczaczki z masy marcepanowej na pewno będą słodką atrakcją na wielkanocnym stole!

Sałatka z salami
Pyszne połączenie ziemniaków, pieczarek, suszonych pomidorów oraz plastrów salami w postaci wyśmienitej sycącej sałatki!

Karpatka — klasyczny przepis
Czy wiesz, że karpatka swoją nazwę zawdzięcza pofalowanemu ciastu, które nasuwa skojarzenia z górskimi szczytami? Ten klasyczny deser spotkać można na naszych stołach od dziesięcioleci! Sekretem udanej karpatki jest lekkie, chrupiące ciasto i aksamitny, budyniowy krem, który rozpływa się w ustach. Poznaj przepis na to znakomite ciasto!