psse-slupca.pl

Agarowe galaretki malinowe • przepis • składniki • przygotowanie

Galaretki z owoców i to w wegańskim wydaniu? Oczywiście! Wypróbuj ten przepis i odkryj ich niepowtarzalny smak!

Agarowe galaretki malinowe

Galaretki z owoców i to w wegańskim wydaniu? Oczywiście! Wypróbuj ten przepis i odkryj ich niepowtarzalny smak!

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

agar - 7 g
malina - 250 g
woda - 125 g
cukier - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY MALINY:
Maliny wrzucamy do rondelka i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż zaczną mocno wrzeć. Od czasu do czasu mieszamy.
2.NAMACZAMY AGAR-AGAR:
Agar-agar zalewamy zimną wodą, mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut.
3.DODAJEMY AGAR-AGAR DO MALIN:
Agar-agar dodajemy do malin, zmniejszamy ogień i cały czas mieszamy do momentu zagotowania. Od tej chwili gotujemy jeszcze ok. 3 minuty.
4.WYPEŁNIAMY FORMĘ MASĄ MALINOWĄ:
Formę keksową wykładamy folią spożywczą. Na dno wylewamy masę malinową i wstawiamy do lodówki na ok. godzinę.
5.KROIMY GALARETKI:
Folię z galaretką wyjmujemy z formy. Galaretkę roimy wzdłuż na 3 paski, a następnie w kostkę.
6.PODAJEMY GALARETKI:
Cukier przesypujemy na dno patery i rozprowadzamy po całej powierzchni. Galaretki układamy na cukrze.
Agarowe galaretki malinowe

Czas przygotowania

75 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY MALINY

Maliny wrzucamy do rondelka i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż zaczną mocno wrzeć. Od czasu do czasu mieszamy.

2

NAMACZAMY AGAR-AGAR

Agar-agar zalewamy zimną wodą, mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut.

3

DODAJEMY AGAR-AGAR DO MALIN

Agar-agar dodajemy do malin, zmniejszamy ogień i cały czas mieszamy do momentu zagotowania. Od tej chwili gotujemy jeszcze ok. 3 minuty.

4

WYPEŁNIAMY FORMĘ MASĄ MALINOWĄ

Formę keksową wykładamy folią spożywczą. Na dno wylewamy masę malinową i wstawiamy do lodówki na ok. godzinę.

5

KROIMY GALARETKI

Folię z galaretką wyjmujemy z formy. Galaretkę roimy wzdłuż na 3 paski, a następnie w kostkę.

6

PODAJEMY GALARETKI

Cukier przesypujemy na dno patery i rozprowadzamy po całej powierzchni. Galaretki układamy na cukrze.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

656,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

164,2 kcal

🥑

Tłuszcz

0,4 g

🌾

Węglowodany

40,7 g

🥬

Błonnik

5,5 g

💪

Białko

0,8 g

Podobne przepisy