psse-slupca.pl

Zupa ryżowa • przepis • składniki • przygotowanie

Zupa ryżowa z kurczakiem to idealne danie dla tych, którzy poszukują lekkiej i delikatnej potrawy. Jej subtelny smak i łatwo przyswajalne składniki sprawiają, że jest doskonałym wyborem dla osób na diecie oraz tych, które preferują lekką kuchnię. Delikatne mięso z kurczaka i lekkość ryżu tworzą harmonijną kompozycję, która nie obciąża żołądka. Odkryjcie, jak łatwo można ją zrobić!

Zupa ryżowa

Zupa ryżowa z kurczakiem to idealne danie dla tych, którzy poszukują lekkiej i delikatnej potrawy. Jej subtelny smak i łatwo przyswajalne składniki sprawiają, że jest doskonałym wyborem dla osób na diecie oraz tych, które preferują lekką kuchnię. Delikatne mięso z kurczaka i lekkość ryżu tworzą harmonijną kompozycję, która nie obciąża żołądka. Odkryjcie, jak łatwo można ją zrobić!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

woda - 2 l
kurczak udko - 4 szt.
marchew - 2 szt.
korzeń pietruszki - 1 szt.
por - 1 szt.
seler - 0,5 szt.
ryż biały - 150 g
liść laurowy - 3 szt.
ziele angielskie - 4 szt.
sól - 1,5 łyżeczki
pieprz czarny - 1 szczypta
świeży koperek - 0,3 pęczka
natka pietruszki - 0,25 pęczka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ:
Udka oczyszczamy, a następnie wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe i ziele, a następnie ustawiamy na kuchence. Doprowadzamy do wrzenia i zbieramy szumowiny z powierzchni wywaru.
2.PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA:
Wszystkie warzywa obieramy. Seler, pietruszkę i marchew kroimy w kostkę. Por kroimy w plastry. Wszystkie warzywa dodajemy do zupy i gotujemy 20 minut.
3.DODAJEMY RESZTĘ PRZYPRAW:
Doprawiamy zupę solą i pieprzem. Gotujemy przez 3-4 minuty.
4.SERWUJEMY ZUPĘ:
Wlewamy zupę do misek, opcjonalnie możemy posypać ją posiekanymi ziołami: natką pietruszki i koperkiem.
Zupa ryżowa

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ

Udka oczyszczamy, a następnie wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe i ziele, a następnie ustawiamy na kuchence. Doprowadzamy do wrzenia i zbieramy szumowiny z powierzchni wywaru.

2

PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Wszystkie warzywa obieramy. Seler, pietruszkę i marchew kroimy w kostkę. Por kroimy w plastry. Wszystkie warzywa dodajemy do zupy i gotujemy 20 minut.

3

DODAJEMY RESZTĘ PRZYPRAW

Doprawiamy zupę solą i pieprzem. Gotujemy przez 3-4 minuty.

4

SERWUJEMY ZUPĘ

Wlewamy zupę do misek, opcjonalnie możemy posypać ją posiekanymi ziołami: natką pietruszki i koperkiem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1452,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

363,1 kcal

🥑

Tłuszcz

11,1 g

🌾

Węglowodany

32,3 g

🥬

Błonnik

5,8 g

💪

Białko

20,6 g

Podobne przepisy