psse-slupca.pl

ZIELONY MAJONEZ • przepis • składniki • przygotowanie

Zielony majonez ze szczypiorkowym wiosennym aromatem – łatwy i szybki w przygotowaniu. Urozmaici niejedną kanapkę i niejedno danie!

ZIELONY MAJONEZ

Zielony majonez ze szczypiorkowym wiosennym aromatem – łatwy i szybki w przygotowaniu. Urozmaici niejedną kanapkę i niejedno danie!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 1 szczypta
musztarda dijon - 1 łyżeczka
olej rzepakowy - 150 ml
sok z cytryny - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
jajko - 3 szt.

Instrukcje przygotowania

1.SPARZAMY ŻÓŁTKA:
Jajka zanurzamy w szklance z wrzątkiem na ok. 10 sekund.
2.PODBIJAMY ŻÓŁTKA:
Miskę ustawiamy na kilku arkuszach ręcznika papierowego, by była stabilna. W misce umieszczamy żółtka sparzonych jaj i roztrzepujemy je za pomocą rózgi. Dodajemy musztardę i ponownie podbijamy masę, by napowietrzyć bazę sosu.
3.DOLEWAMY OLEJ I UBIJAMY MAJONEZ:
Stopniowo, małymi porcjami dolewamy olej szczypiorkowy, cały czas energicznie ubijając masę, aż stanie się gęsta i gładka.
4.DOPRAWIAMY MAJONEZ:
Dodajemy sok z cytryny, cukier i sól. Mieszamy. Jeśli masa zbytnio się rozrzedzi po dodaniu soku z cytryny, dodajemy kolejną porcję oleju i ponownie ubijamy majonez.
ZIELONY MAJONEZ

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SPARZAMY ŻÓŁTKA

Jajka zanurzamy w szklance z wrzątkiem na ok. 10 sekund.

2

PODBIJAMY ŻÓŁTKA

Miskę ustawiamy na kilku arkuszach ręcznika papierowego, by była stabilna. W misce umieszczamy żółtka sparzonych jaj i roztrzepujemy je za pomocą rózgi. Dodajemy musztardę i ponownie podbijamy masę, by napowietrzyć bazę sosu.

3

DOLEWAMY OLEJ I UBIJAMY MAJONEZ

Stopniowo, małymi porcjami dolewamy olej szczypiorkowy, cały czas energicznie ubijając masę, aż stanie się gęsta i gładka.

4

DOPRAWIAMY MAJONEZ

Dodajemy sok z cytryny, cukier i sól. Mieszamy. Jeśli masa zbytnio się rozrzedzi po dodaniu soku z cytryny, dodajemy kolejną porcję oleju i ponownie ubijamy majonez.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1384,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

138,4 kcal

🥑

Tłuszcz

14,5 g

🌾

Węglowodany

0,3 g

🥬

Błonnik

0 g

💪

Białko

2 g

Podobne przepisy