psse-slupca.pl

Hiszpańska zupa z soczewicy • przepis • składniki • przygotowanie

Rozgrzewająca, sycąca i w hiszpańskim stylu! Zupa z soczewicy z dodatkiem kiełbasy chorizo to świetne danie na obiad w pierwsze chłodne dni roku.

Hiszpańska zupa z soczewicy

Rozgrzewająca, sycąca i w hiszpańskim stylu! Zupa z soczewicy z dodatkiem kiełbasy chorizo to świetne danie na obiad w pierwsze chłodne dni roku.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
liść laurowy - 2 szt.
marchew - 2 szt.
ocet winny - 3 łyżki
oliwa z oliwek - 4 łyżki
papryka wędzona mielona - 2 łyżeczki
natka pietruszki - 10 g
seler naciowy - 100 g
sól - 1 szczypta
woda - 1,5 l
ziemniak - 2 szt.
soczewica zielona - 300 g
chorizo - 150 g
ząbek czosnku - 3 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZESMAŻAMY WARZYWA:
W garnku, na rozgrzanej oliwie, przesmażamy przez ok. 5 minut ziemniaki pokrojone w kostkę, marchewkę pokrojoną w talarki i łodygi selera pokrojone na mniejsze kawałki.
2.DODAJEMY SOCZEWICĘ I WODĘ:
Soczewicę opłukujemy na sicie i odsączamy chwilę z nadmiaru wody. Dodajemy do przesmażonych warzyw.
3.PRZESMAŻAMY CHORIZO:
Chorizo pokrojone w talarki przesmażamy na patelni na rozgrzanej oliwie. Gdy mocno się zarumieni, dodajemy do zupy.
4.PRZESMAŻAMY CEBULĘ I CZOSNEK:
Na tej samej patelni smażymy cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy się zeszkli, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy wędzoną papryką. Smażymy, mieszając, aż smaki się połączą. Cebulę i czosnek dodajemy do gotującej się zupy.
5.DOPRAWIAMY I PODAJEMY ZUPĘ:
Zupę doprawiamy solą, pieprzem i octem winnym. Pod koniec gotowania dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki.
Hiszpańska zupa z soczewicy

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZESMAŻAMY WARZYWA

W garnku, na rozgrzanej oliwie, przesmażamy przez ok. 5 minut ziemniaki pokrojone w kostkę, marchewkę pokrojoną w talarki i łodygi selera pokrojone na mniejsze kawałki.

2

DODAJEMY SOCZEWICĘ I WODĘ

Soczewicę opłukujemy na sicie i odsączamy chwilę z nadmiaru wody. Dodajemy do przesmażonych warzyw.

3

PRZESMAŻAMY CHORIZO

Chorizo pokrojone w talarki przesmażamy na patelni na rozgrzanej oliwie. Gdy mocno się zarumieni, dodajemy do zupy.

4

PRZESMAŻAMY CEBULĘ I CZOSNEK

Na tej samej patelni smażymy cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy się zeszkli, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy wędzoną papryką. Smażymy, mieszając, aż smaki się połączą. Cebulę i czosnek dodajemy do gotującej się zupy.

5

DOPRAWIAMY I PODAJEMY ZUPĘ

Zupę doprawiamy solą, pieprzem i octem winnym. Pod koniec gotowania dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2212,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

368,8 kcal

🥑

Tłuszcz

15,2 g

🌾

Węglowodany

35,6 g

🥬

Błonnik

20 g

💪

Białko

20 g

Podobne przepisy

Hiszpańska zupa z soczewicy - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl