psse-slupca.pl

Zapiekanka z dyni z chipsami z pietruszki • przepis • składniki • przygotowanie

Wykorzystaj dynię, by przygotować oryginalną, sycącą zapiekankę, która sprawdzi się w roli obiadu dla całej rodziny. Z chipsami z pietruszki smakuje wyśmienicie!

Zapiekanka z dyni z chipsami z pietruszki

Wykorzystaj dynię, by przygotować oryginalną, sycącą zapiekankę, która sprawdzi się w roli obiadu dla całej rodziny. Z chipsami z pietruszki smakuje wyśmienicie!

Czas przygotowania
105 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bułka tarta - 2 łyżki
ząbek czosnku - 2 szt.
dynia hokkaido - 1 szt.
masło - 1 łyżka
gałka muszkatołowa mielona - 1 szczypta
kminek mielony - 1 szczypta
grana padano, tarty - 100 g
korzeń pietruszki - 2 szt.
sól - 2 szczypty
majeranek suszony - 1 łyżka
śmietana 30% - 500 ml
bazylia świeża - 5 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CHIPSY Z PIETRUSZKI:
Pietruszkę obieramy, a następnie kroimy w cienkie, długie plastry za pomocą obieraczki. Plastry układamy na piętrach suszarki do warzyw. Suszymy ok. 4 godzin w temperaturze ok. 70°C. Opcjonalnie: smażymy na głębokim oleju do chrupkości i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
2.PRZYPRAWIAMY I ZAGOTOWUJEMY ŚMIETANKĘ:
Śmietankę przelewamy do garnka. Dodajemy kumin, gałkę muszkatołową, majeranek i czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Gotujemy do zgęstnienia, mieszając od czasu do czasu za pomocą rózgi kuchennej. Gdy zredukujemy śmietankę, doprawiamy ją solą. Opcjonalnie dodajemy więcej majeranku, kuminu i gałki muszkatołowej. Masa śmietanowa powinna być bardzo esencjonalna w smaku.
3.KROIMY DYNIĘ I ŁĄCZYMY JĄ ZE ŚMIETANKĄ:
Dynię obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na mniejsze, podłużne kawałki, a następnie w plastry. Przekładamy je partiami do zredukowanej śmietanki. Starannie mieszamy, by sos dokładnie połączył się z dynią. Wyłączamy ogień.
4.PIECZEMY ZAPIEKANKĘ:
Dynię przekładamy partiami do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i obsypanego bułką tartą. Plastry układamy w naczyniu tak, by zachodziły na siebie, nie pozostawiając wolnych przestrzeni.
5.PODAJEMY ZAPIEKANKĘ:
Wyjmujemy danie z piekarnika i posypujemy chipsami z pietruszki. Całość dekorujemy świeżą bazylią. Przed krojeniem odstawiamy do lekkiego wystudzenia.
Zapiekanka z dyni z chipsami z pietruszki

Czas przygotowania

105 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CHIPSY Z PIETRUSZKI

Pietruszkę obieramy, a następnie kroimy w cienkie, długie plastry za pomocą obieraczki. Plastry układamy na piętrach suszarki do warzyw. Suszymy ok. 4 godzin w temperaturze ok. 70°C. Opcjonalnie: smażymy na głębokim oleju do chrupkości i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

2

PRZYPRAWIAMY I ZAGOTOWUJEMY ŚMIETANKĘ

Śmietankę przelewamy do garnka. Dodajemy kumin, gałkę muszkatołową, majeranek i czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Gotujemy do zgęstnienia, mieszając od czasu do czasu za pomocą rózgi kuchennej. Gdy zredukujemy śmietankę, doprawiamy ją solą. Opcjonalnie dodajemy więcej majeranku, kuminu i gałki muszkatołowej. Masa śmietanowa powinna być bardzo esencjonalna w smaku.

3

KROIMY DYNIĘ I ŁĄCZYMY JĄ ZE ŚMIETANKĄ

Dynię obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na mniejsze, podłużne kawałki, a następnie w plastry. Przekładamy je partiami do zredukowanej śmietanki. Starannie mieszamy, by sos dokładnie połączył się z dynią. Wyłączamy ogień.

4

PIECZEMY ZAPIEKANKĘ

Dynię przekładamy partiami do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i obsypanego bułką tartą. Plastry układamy w naczyniu tak, by zachodziły na siebie, nie pozostawiając wolnych przestrzeni.

5

PODAJEMY ZAPIEKANKĘ

Wyjmujemy danie z piekarnika i posypujemy chipsami z pietruszki. Całość dekorujemy świeżą bazylią. Przed krojeniem odstawiamy do lekkiego wystudzenia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1832,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

229,1 kcal

🥑

Tłuszcz

17,6 g

🌾

Węglowodany

13,8 g

🥬

Błonnik

6,6 g

💪

Białko

6,6 g

Podobne przepisy