psse-slupca.pl

Zapiekane roladki z tortilli • przepis • składniki • przygotowanie

Smakowita ciepła przekąska nie tylko na przyjęcia: połączenie serów, wędlin oraz pysznego sosu musztardowo-jogurtowego!

Zapiekane roladki z tortilli

Smakowita ciepła przekąska nie tylko na przyjęcia: połączenie serów, wędlin oraz pysznego sosu musztardowo-jogurtowego!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

pieprz czarny - 1 szczypta
jogurt naturalny - 5 łyżek
kiełbasa salami - 100 g
mozzarella - 150 g
musztarda francuska - 5 łyżek
sól - 1 szczypta
grana padano - 100 g
szynka gotowana - 100 g
musztarda dijon - 5 łyżek
ser ementaler - 150 g
tortilla - 8 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SOS MUSZTARDOWY:
Jogurt naturalny i obie musztardy przekładamy do miseczki i mieszamy do połączenia składników. Następnie sos doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
2.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI:
Wszystkie sery trzemy na tarce i mieszamy razem. Salami i szynkę kroimy w drobne paseczki.
3.FORMUJEMY ROLADKI:
Na płatach tortilli rozsmarowujemy odrobinę sosu, posypujemy mieszanką serów oraz pokrojonymi wędlinami. Tortille zawijamy, tworząc ścisłe roladki. W roladki wbijamy wykałaczki co 3 cm, a następnie kroimy je pomiędzy wykałaczkami, tworząc mniejsze kawałki.
4.PIECZEMY ROLADKI:
Kawałki tortilli układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika na mniej więcej 5 minut. Gdy brzegi tortilli zaczną się rumienić, wyjmujemy i przekładamy na talerz.
5.PODAJEMY ROLADKI:
Roladki podajemy jeszcze ciepłe. Pozostały sos przekładamy do małej miseczki i wykorzystujemy jako dip.
Zapiekane roladki z tortilli

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SOS MUSZTARDOWY

Jogurt naturalny i obie musztardy przekładamy do miseczki i mieszamy do połączenia składników. Następnie sos doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

2

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Wszystkie sery trzemy na tarce i mieszamy razem. Salami i szynkę kroimy w drobne paseczki.

3

FORMUJEMY ROLADKI

Na płatach tortilli rozsmarowujemy odrobinę sosu, posypujemy mieszanką serów oraz pokrojonymi wędlinami. Tortille zawijamy, tworząc ścisłe roladki. W roladki wbijamy wykałaczki co 3 cm, a następnie kroimy je pomiędzy wykałaczkami, tworząc mniejsze kawałki.

4

PIECZEMY ROLADKI

Kawałki tortilli układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika na mniej więcej 5 minut. Gdy brzegi tortilli zaczną się rumienić, wyjmujemy i przekładamy na talerz.

5

PODAJEMY ROLADKI

Roladki podajemy jeszcze ciepłe. Pozostały sos przekładamy do małej miseczki i wykorzystujemy jako dip.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2904,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

363,1 kcal

🥑

Tłuszcz

21,5 g

🌾

Węglowodany

18,2 g

🥬

Błonnik

23,5 g

💪

Białko

23,5 g

Podobne przepisy