psse-slupca.pl

Zakwas na żurek • przepis • składniki • przygotowanie

Niech ta Wielkanoc będzie pełna tradycyjnych smaków! Przygotuj zakwas według przepisu Karola i wykorzystaj go jako bazę pysznego żurku!

Zakwas na żurek

Niech ta Wielkanoc będzie pełna tradycyjnych smaków! Przygotuj zakwas według przepisu Karola i wykorzystaj go jako bazę pysznego żurku!

Czas przygotowania
0 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni

Składniki

ząbek czosnku - 1 szt.
woda - 2 l
liść laurowy - 6 szt.
mąka żytnia - 200 g
chleb razowy - 30 g
ziele angielskie - 10 szt.

Instrukcje przygotowania

1.ŁĄCZYMY MĄKĘ Z WODĄ:
Mąkę przesypujemy do umytego, dobrze wyparzonego słoja i zalewamy wodą. Dokładnie mieszamy.
2.PRZYPRAWIAMY ZAKWAS:
Do roztworu mąki i wody dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, rozgnieciony czosnek oraz suchą skórkę odciętą z kromki razowego chleba.
3.ODSTAWIAMY ZAKWAS:
Słój nakrywamy lnianą ściereczką, obwiązujemy sznurkiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na tydzień.
Zakwas na żurek

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ŁĄCZYMY MĄKĘ Z WODĄ

Mąkę przesypujemy do umytego, dobrze wyparzonego słoja i zalewamy wodą. Dokładnie mieszamy.

2

PRZYPRAWIAMY ZAKWAS

Do roztworu mąki i wody dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, rozgnieciony czosnek oraz suchą skórkę odciętą z kromki razowego chleba.

3

ODSTAWIAMY ZAKWAS

Słój nakrywamy lnianą ściereczką, obwiązujemy sznurkiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na tydzień.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

805,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

100,7 kcal

🥑

Tłuszcz

0,6 g

🌾

Węglowodany

21,5 g

🥬

Błonnik

3,4 g

💪

Białko

3,1 g

Podobne przepisy