Wytrawne rollsy z salami i sosem pomidorowym • przepis • składniki • przygotowanie
Chrupiące i pyszne rollsy z ciasta francuskiego nadzianego salami, podane z aromatycznym sosem pomidorowym. Wypróbuj ten przepis i zaskocz bliskich nowym pomysłem na imprezową przekąskę lub na kolację.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ZAWIJAMY ROLLSY
Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy wzdłuż dłuższego boku na 4 równe paski. Następnie na każdy pasek nakładamy po 4 plastry salami i zwijamy go w rulon. Takiego rollsa układamy na kolejnym pasku ciasta wyłożonego salami i zawijamy, tworząc dużego rollsa. Tak samo zwijamy rollsa z dwóch pozostałych pasków ciasta z salami.
PIECZEMY ROLLSY
Jajko roztrzepujemy. Rollsy przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczamy dłonią. Tak przygotowane przekąski smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy przez ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C.
PRZYGOTOWUJEMY SOS POMIDOROWY
Cebulę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulkę, aż się zeszkli. Następnie dodajemy pomidory i całość smażymy, co jakiś czas mieszając, przez ok. 5 minut. Po tym czasie sos łączymy z koncentratem pomidorowym i doprawiamy tymiankiem, cukrem oraz solą i pieprzem do smaku. Smażymy całość przez kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Tak przygotowany sos przelewamy do miski, dodajemy grana padano i całość mieszamy.
PODAJEMY ROLLSY
Jeszcze ciepłe rollsy podajemy polane odrobiną sosu pomidorowego.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1245 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
622,5 kcal
Tłuszcz
42,5 g
Węglowodany
39,2 g
Błonnik
4,6 g
Białko
22,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Vichyssoise (zimna zupa z ziemniaków i pora)
Gęsty warzywny krem we francuskiej interpretacji! Sycąca zupa, która smakuje świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Roladki z ciasta francuskiego z łososiem
Wykorzystaj ciasto francuskie, by przygotować klasyczną sylwestrową przekąskę: pieczone roladki z łososiem obtoczone w sezamie.

Kulebiak z karpiem i kapustą
Duży pieczony pieróg z ciasta francuskiego wypełniony rybnym farszem z dodatkiem grzybów i kiszonej kapusty.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Nalewka z rokitnika z pigwą
Rokitnik i pigwa doskonale nadają się do przygotowania jesiennej nalewki. Wykorzystaj przepis Pawła, by zamknąć w butelce moc tych wyjątkowych i pysznych owoców!

Kapusta z grochem
Kapusta? Tylko z grochem! To klasyczne połączenie znane z wieczerzy wigilijnych, które dzięki termorobotowi MC Smart przygotujesz już w 10 minut.

Sałatka z bagietką, malinami i dressingiem z maślanki
Dressing z maślanki? Tak, ale tylko w połączeniu z malinami, świeżą sałatką i chrupiącą bagietką.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Yakisoba z krewetkami
Yakisoba z makaronem soba, czyli lekko odmienione danie w japońskim stylu. Wypróbuj ten pyszny pomysł na obiad ze świeżymi warzywami, krewetkami i aromatycznym sosem!

Wegańska pasta à la makrela
Odtwórz smak znanej pasty z makreli, przygotowując jej wegańską odsłonę! Ze wskazówkami i przepisem Kingi to wyjątkowo proste.

Puszysty omlet na słodko
Omlet na słodko? To propozycja dla tych, którzy uwielbiają słodkie śniadania. Pyszny, bardzo łatwy i szybki w wykonaniu. Wypróbuj koniecznie!