psse-slupca.pl

Wytrawne rollsy z salami i sosem pomidorowym • przepis • składniki • przygotowanie

Chrupiące i pyszne rollsy z ciasta francuskiego nadzianego salami, podane z aromatycznym sosem pomidorowym. Wypróbuj ten przepis i zaskocz bliskich nowym pomysłem na imprezową przekąskę lub na kolację.

Wytrawne rollsy z salami i sosem pomidorowym

Chrupiące i pyszne rollsy z ciasta francuskiego nadzianego salami, podane z aromatycznym sosem pomidorowym. Wypróbuj ten przepis i zaskocz bliskich nowym pomysłem na imprezową przekąskę lub na kolację.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ciasto francuskie - 1 płat
kiełbasa salami - 16 plastrów
jajko - 1 szt.
cebula czerwona - 0,5 szt.
olej - 2 łyżki
pomidory krojone z puszki - 400 g
koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka
tymianek suszony - 1 łyżeczka
cukier - 0,5 łyżeczki
sól -
pieprz czarny -
grana padano, tarty - 30 g

Instrukcje przygotowania

1.ZAWIJAMY ROLLSY:
Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy wzdłuż dłuższego boku na 4 równe paski. Następnie na każdy pasek nakładamy po 4 plastry salami i zwijamy go w rulon. Takiego rollsa układamy na kolejnym pasku ciasta wyłożonego salami i zawijamy, tworząc dużego rollsa. Tak samo zwijamy rollsa z dwóch pozostałych pasków ciasta z salami.
2.PIECZEMY ROLLSY:
Jajko roztrzepujemy. Rollsy przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczamy dłonią. Tak przygotowane przekąski smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy przez ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C.
3.PRZYGOTOWUJEMY SOS POMIDOROWY:
Cebulę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulkę, aż się zeszkli. Następnie dodajemy pomidory i całość smażymy, co jakiś czas mieszając, przez ok. 5 minut. Po tym czasie sos łączymy z koncentratem pomidorowym i doprawiamy tymiankiem, cukrem oraz solą i pieprzem do smaku. Smażymy całość przez kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Tak przygotowany sos przelewamy do miski, dodajemy grana padano i całość mieszamy.
4.PODAJEMY ROLLSY:
Jeszcze ciepłe rollsy podajemy polane odrobiną sosu pomidorowego.
Wytrawne rollsy z salami i sosem pomidorowym

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ZAWIJAMY ROLLSY

Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy wzdłuż dłuższego boku na 4 równe paski. Następnie na każdy pasek nakładamy po 4 plastry salami i zwijamy go w rulon. Takiego rollsa układamy na kolejnym pasku ciasta wyłożonego salami i zawijamy, tworząc dużego rollsa. Tak samo zwijamy rollsa z dwóch pozostałych pasków ciasta z salami.

2

PIECZEMY ROLLSY

Jajko roztrzepujemy. Rollsy przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczamy dłonią. Tak przygotowane przekąski smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy przez ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C.

3

PRZYGOTOWUJEMY SOS POMIDOROWY

Cebulę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulkę, aż się zeszkli. Następnie dodajemy pomidory i całość smażymy, co jakiś czas mieszając, przez ok. 5 minut. Po tym czasie sos łączymy z koncentratem pomidorowym i doprawiamy tymiankiem, cukrem oraz solą i pieprzem do smaku. Smażymy całość przez kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Tak przygotowany sos przelewamy do miski, dodajemy grana padano i całość mieszamy.

4

PODAJEMY ROLLSY

Jeszcze ciepłe rollsy podajemy polane odrobiną sosu pomidorowego.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1245 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

622,5 kcal

🥑

Tłuszcz

42,5 g

🌾

Węglowodany

39,2 g

🥬

Błonnik

4,6 g

💪

Białko

22,6 g

Podobne przepisy