psse-slupca.pl

Wigilijne pierogi buraczane na słodko • przepis • składniki • przygotowanie

Wspólne robienie pierogów to dobry wstęp do świąt. Sprawdź, jak poradziła sobie z tym ekipa Kuchni Lidla, i wypróbuj przepis na buraczane pierogi w wersji na słodko!

Wigilijne pierogi buraczane na słodko

Wspólne robienie pierogów to dobry wstęp do świąt. Sprawdź, jak poradziła sobie z tym ekipa Kuchni Lidla, i wypróbuj przepis na buraczane pierogi w wersji na słodko!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ciastka korzenne - 50 g
cukier - 1 łyżeczka
masło - 80 g
pierniki - 100 g
cynamon - 0,5 łyżeczki
jabłko czerwone - 1 szt.
mak - 30 g
masa makowa - 300 g
sok pomarańczowy - 100 ml
morele suszone - 50 g
śliwka suszona - 100 g
woda - 270 ml
mąka pszenna typ 450 - 500 g
oliwa z oliwek - 70 ml
sok z buraka - 30 ml
sól - 2 szczypty

Instrukcje przygotowania

1.WYRABIAMY CIASTO:
Składniki ciasta dokładnie łączymy ze sobą w misce. Oprószamy blat mąką i wyrabiamy ciasto. Chowamy do garnka i przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
2.PRZYGOTOWUJEMY FARSZ:
Suszone śliwki siekamy drobno, a następnie smażymy na patelni z dodatkiem soku pomarańczowego. Dorzucamy posiekaną suszoną morelę, pokruszone ciasteczka, cynamon, łyżkę maku oraz jabłko starte na grubych oczkach.
3.PRZYGOTOWUJEMY SŁODKĄ OKRASĘ:
Masło rozpuszczamy na patelni. Kruszymy ciasteczka i smażymy z cukrem przez ok. 5 minut.
4.GOTUJEMY PIEROGI:
Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy kółka, które napełniamy farszem. Zlepiamy brzegi ciasta i zawijamy pierogi.
5.PODAJEMY PIEROGI:
Pierogi przekładamy na talerz i podajemy z okrasą.
Wigilijne pierogi buraczane na słodko

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

WYRABIAMY CIASTO

Składniki ciasta dokładnie łączymy ze sobą w misce. Oprószamy blat mąką i wyrabiamy ciasto. Chowamy do garnka i przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia na ok. 20 minut.

2

PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Suszone śliwki siekamy drobno, a następnie smażymy na patelni z dodatkiem soku pomarańczowego. Dorzucamy posiekaną suszoną morelę, pokruszone ciasteczka, cynamon, łyżkę maku oraz jabłko starte na grubych oczkach.

3

PRZYGOTOWUJEMY SŁODKĄ OKRASĘ

Masło rozpuszczamy na patelni. Kruszymy ciasteczka i smażymy z cukrem przez ok. 5 minut.

4

GOTUJEMY PIEROGI

Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy kółka, które napełniamy farszem. Zlepiamy brzegi ciasta i zawijamy pierogi.

5

PODAJEMY PIEROGI

Pierogi przekładamy na talerz i podajemy z okrasą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4887,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

814,5 kcal

🥑

Tłuszcz

33,5 g

🌾

Węglowodany

117,2 g

🥬

Błonnik

3,9 g

💪

Białko

13,1 g

Podobne przepisy

Wigilijne pierogi buraczane na słodko - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl