psse-slupca.pl

Wieprzowina z kapustą po chińsku • przepis • składniki • przygotowanie

Mięso przygotowane w marynacie w orientalnym stylu, które nie tylko wybornie smakuje, ale również kusi swym wyglądem.

Wieprzowina z kapustą po chińsku

Mięso przygotowane w marynacie w orientalnym stylu, które nie tylko wybornie smakuje, ale również kusi swym wyglądem.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula dymka - 1 szt.
chili mielone - 1 szczypta
imbir świeży - 25 g
olej słonecznikowy - 5 łyżek
skrobia ziemniaczana - 1 łyżeczka
sok z cytryny - 1 łyżka
sos sojowy - 5 łyżek
sól - 1 szczypta
ryż basmati - 200 g
orzech nerkowca - 50 g
polędwica wieprzowa - 400 g
pak choi - 600 g
kiełki fasoli mung - 25 g
ząbek czosnku - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE MIĘSO UMYĆ,:
osuszyć i pokroić w paski.
2.CZOSNEK I IMBIR:
obrać, posiekać, wymieszać z chili, sokiem z cytryny i 3 łyżkami sosu sojowego i oleju, mięso marynować w tak przygotowanej marynacie przez 60-90 minut.
3.KAPUSTĘ PAK CHOI:
i cebulę oczyścić, kapustę pokroić w poprzek na paski o szerokości 1 cm, cebulę – w krążki.
4.KIEŁKI OSĄCZYĆ Z:
zalewy.
5.RYŻ WRZUCIĆ DO:
400 ml wrzącej, osolonej wody i gotować przez 10 minut na małym ogniu.
6.MIĘSO OSĄCZYĆ, MARYNATĘ:
zebrać.
7.PORCJE MIĘSA PODSMAŻYĆ:
w rozgrzanym woku lub na patelni, wykorzystując pozostały olej, wyjąć.
8.KAPUSTĘ I CEBULĘ:
wrzucić na tłuszcz pozostały po smażeniu mięsa, ciągle mieszając.
9.DODAĆ MARYNATĘ I:
mięso i smażyć mniej więcej przez 5 minut.
10.DODAĆ KIEŁKI SOI:
i orzechy nerkowca i smażyć przez 3 minuty, doprawić do smaku pozostałym sosem sojowym i chili.
11.SKROBIĘ ROZMIESZAĆ W:
niewielkiej ilości wody, lekko zagęścić sos.
12.PODAWAĆ Z:
ryżem.
Wieprzowina z kapustą po chińsku

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE MIĘSO UMYĆ,

osuszyć i pokroić w paski.

2

CZOSNEK I IMBIR

obrać, posiekać, wymieszać z chili, sokiem z cytryny i 3 łyżkami sosu sojowego i oleju, mięso marynować w tak przygotowanej marynacie przez 60-90 minut.

3

KAPUSTĘ PAK CHOI

i cebulę oczyścić, kapustę pokroić w poprzek na paski o szerokości 1 cm, cebulę – w krążki.

4

KIEŁKI OSĄCZYĆ Z

zalewy.

5

RYŻ WRZUCIĆ DO

400 ml wrzącej, osolonej wody i gotować przez 10 minut na małym ogniu.

6

MIĘSO OSĄCZYĆ, MARYNATĘ

zebrać.

7

PORCJE MIĘSA PODSMAŻYĆ

w rozgrzanym woku lub na patelni, wykorzystując pozostały olej, wyjąć.

8

KAPUSTĘ I CEBULĘ

wrzucić na tłuszcz pozostały po smażeniu mięsa, ciągle mieszając.

9

DODAĆ MARYNATĘ I

mięso i smażyć mniej więcej przez 5 minut.

10

DODAĆ KIEŁKI SOI

i orzechy nerkowca i smażyć przez 3 minuty, doprawić do smaku pozostałym sosem sojowym i chili.

11

SKROBIĘ ROZMIESZAĆ W

niewielkiej ilości wody, lekko zagęścić sos.

12

PODAWAĆ Z

ryżem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2046 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

511,5 kcal

🥑

Tłuszcz

20,7 g

🌾

Węglowodany

51,7 g

🥬

Błonnik

29,7 g

💪

Białko

29,7 g

Podobne przepisy

Wieprzowina z kapustą po chińsku - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl