Wieprzowina z kapustą po chińsku • przepis • składniki • przygotowanie
Mięso przygotowane w marynacie w orientalnym stylu, które nie tylko wybornie smakuje, ale również kusi swym wyglądem.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE MIĘSO UMYĆ,
osuszyć i pokroić w paski.
CZOSNEK I IMBIR
obrać, posiekać, wymieszać z chili, sokiem z cytryny i 3 łyżkami sosu sojowego i oleju, mięso marynować w tak przygotowanej marynacie przez 60-90 minut.
KAPUSTĘ PAK CHOI
i cebulę oczyścić, kapustę pokroić w poprzek na paski o szerokości 1 cm, cebulę – w krążki.
KIEŁKI OSĄCZYĆ Z
zalewy.
RYŻ WRZUCIĆ DO
400 ml wrzącej, osolonej wody i gotować przez 10 minut na małym ogniu.
MIĘSO OSĄCZYĆ, MARYNATĘ
zebrać.
PORCJE MIĘSA PODSMAŻYĆ
w rozgrzanym woku lub na patelni, wykorzystując pozostały olej, wyjąć.
KAPUSTĘ I CEBULĘ
wrzucić na tłuszcz pozostały po smażeniu mięsa, ciągle mieszając.
DODAĆ MARYNATĘ I
mięso i smażyć mniej więcej przez 5 minut.
DODAĆ KIEŁKI SOI
i orzechy nerkowca i smażyć przez 3 minuty, doprawić do smaku pozostałym sosem sojowym i chili.
SKROBIĘ ROZMIESZAĆ W
niewielkiej ilości wody, lekko zagęścić sos.
PODAWAĆ Z
ryżem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2046 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
511,5 kcal
Tłuszcz
20,7 g
Węglowodany
51,7 g
Błonnik
29,7 g
Białko
29,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kokosowe krewetki z sosem mango
Pyszne, kokosowe krewetki z dodatkiem delikatnego ryżu jaśminowego i słodko-ostrego sosu mango. To idealny pomysł na zaskakujący obiad w stylu azjatyckim.

Sos teriyaki
Sos teriyaki to niezwykle smaczny dodatek do dań kuchni japońskiej. To także obowiązkowy

Curry z ciecierzycą i kurczakiem
Curry z kurczakiem i ciecierzycą w prawdziwie orientalnym stylu. To pełne aromatu danie, które swoim smakiem zachwyca nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Koniecznie sprawdź, jak je przygotować!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sylwestrowe muffiny z burakiem i kozim serem
Różowe, buraczane muffiny z kozim serem to świetny materiał na sylwestrową przekąskę! Przygotuj je dla gości, wykorzystując przepis Karola Okrasy.

Sałatka z kwiatem bananowca
Lubisz próbować nowych, egzotycznych smaków? Zobacz, jak przygotować sałatkę z kwiatem bananowca!

Kaczka orientalna w tortilli
Niezwykle aromatyczne mięso z kaczki w chrupiącym placku w towarzystwie lekkiego jogurtowego sosu.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka z kaszą i ziarnami
Pożywne kasze, ziarna, moc warzyw i dressing w stylu azjatyckim – taka sałatka zasługuje na stałe miejsce w Twoim menu! Według przepisu Kingi przygotujesz ją naprawdę szybko.

Wegańska sałatka wielowarzywna
Klasyczna sałatka jarzynowa w wersji wegańskiej – wypróbuj przepis Kingi!

Kawa po kozacku
Kawa z winem i przyprawami nie tylko rozgrzewa, ale także zachwyca smakiem!