Poke bowl ze szpinakiem, ananasem i marynowanym tofu • przepis • składniki • przygotowanie
Hawaje to nie tylko miejsce wyścigów popularnej serii „samochodówek”. To tam powstały poke bowle, które są proste w przygotowaniu, sycące i pyszne! Spróbuj tego dania w wersji wegańskiej i niech jego smak spotęguje Twoje wrażenia z gry.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
MARYNUJEMY TOFU
Tofu kroimy w kostkę o boku ok. 1 cm. W miseczce dokładnie mieszamy ze sobą: sos sojowy, olej sezamowy, syrop klonowy i mielony imbir. Do tak przygotowanej marynaty wrzucamy pokrojone tofu i wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
GOTUJEMY RYŻ
Ryż przekładamy na sitko i dokładnie przepłukujemy wodą. Tak przygotowany ryż gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.
KROIMY DODATKI DO BOWLA
Plastry ananasa i awokado kroimy w kostkę o wielkości podobnej do pokrojonego tofu, a cebulę w piórka.
SMAŻYMY SKŁADNIKI
Tofu smażymy na rozgrzanym oleju tak, aby było lekko zarumienione z obu stron. Na osobną patelnię dajemy szpinak i podsmażamy go przez kilka minut, aż zwiędnie.
KOMPONUJEMY I DEKORUJEMY POKE BOWL
Na dnie miski układamy ryż. Na nim układamy tofu, podsmażony szpinak, ananasa, awokado i cebulę. Całość oprószamy czarnym sezamem i podajemy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
859,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
859,4 kcal
Tłuszcz
44,6 g
Węglowodany
96 g
Błonnik
10,6 g
Białko
22,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Buddha bowl z kaszą bulgur, falafelem i ajwarem
Jaki jest buddha bowl? Pełen świeżych warzyw, aromatycznych dodatków i smaku! Podejmij się przygotowania go i poznaj nowy, świetny pomysł na lunch do pracy.

Pasta z awokado i wędzonego łososia
Pasty kanapkowe to superopcja na pierwsze śniadanie, drugie śniadanie czy też kolację! Tę z awokado i limonką z pewnością pokochasz!

Dorsz w owsianej panierce z frytkami z warzyw
Świetny pomysł na pożywny i szybki obiad – nie tylko dla małych smakoszy! Sprawdź przepis na dorsza w chrupiącej panierce podanego z lekkimi frytkami i jogurtowym sosem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka ze szpinakiem, pulpecikami azjatyckimi i chipsami z szynki szwarcwaldzkiej
Sałatka w stylu azjatyckim z orientalnie doprawionymi pulpecikami z mięsa mielonego zaspokoi nawet największy głód!

Śniadaniowe gniazdka z cukinii
Śniadaniowe gniazdka z cukinii, czyli szybkie w przygotowaniu śniadanie z jajkami i serem feta. Sprawdź, jak prosto można je przygotować, i ciesz się tym pysznym daniem!

Chleb w stylu portugalskim
Wyjątkowo miękki w środku i chrupiący na zewnątrz chleb w stylu portugalskim, nazywany też chlebem wodnym, świetny jako domowe pieczywo. Koniecznie spróbuj!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Roladki z indyka z nadzieniem serowo-sezamowym
Pyszny pomysł na grillowane sznycle z indyka, wypełnione masą serową, sezamem oraz bazylią. Grill, że palce lizać!

Deska serów i wędlin w stylu tapas
Podczas tygodni tematycznych w Lidlu można odkryć wiele wyjątkowych produktów inspirowanych kuchniami z różnych zakątków świata, takich jak smakowita kuchnia iberyjska. To doskonała okazja, aby skomponować wykwintną deskę serów i wędlin, która zachwyci każdego gościa. Odkryj, jak sporządzić taką deskę w domowym zaciszu!

Kurczak z sosem truskawkowym
Niezwykłe połączenie mięsa z sosem truskawkowo-winnym z pewnością zaskoczy Twoich gości. Danie idealne na wiosenne dni.