psse-slupca.pl

Poke bowl ze szpinakiem, ananasem i marynowanym tofu • przepis • składniki • przygotowanie

Hawaje to nie tylko miejsce wyścigów popularnej serii „samochodówek”. To tam powstały poke bowle, które są proste w przygotowaniu, sycące i pyszne! Spróbuj tego dania w wersji wegańskiej i niech jego smak spotęguje Twoje wrażenia z gry.

Poke bowl ze szpinakiem, ananasem i marynowanym tofu

Hawaje to nie tylko miejsce wyścigów popularnej serii „samochodówek”. To tam powstały poke bowle, które są proste w przygotowaniu, sycące i pyszne! Spróbuj tego dania w wersji wegańskiej i niech jego smak spotęguje Twoje wrażenia z gry.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ryż jaśminowy - 0,5 szkl
tofu - 90 g
sos sojowy - 2 łyżeczki
olej sezamowy - 2 łyżeczki
syrop klonowy - 1 łyżeczka
imbir mielony - 0,5 łyżeczki
olej - 1 łyżka
szpinak świeży - 2 garście
ananas - 2 plastry
cebula czerwona - 0,25 szt.
awokado - 0,5 szt.
sezam czarny - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.MARYNUJEMY TOFU:
Tofu kroimy w kostkę o boku ok. 1 cm. W miseczce dokładnie mieszamy ze sobą: sos sojowy, olej sezamowy, syrop klonowy i mielony imbir. Do tak przygotowanej marynaty wrzucamy pokrojone tofu i wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
2.GOTUJEMY RYŻ:
Ryż przekładamy na sitko i dokładnie przepłukujemy wodą. Tak przygotowany ryż gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.
3.KROIMY DODATKI DO BOWLA:
Plastry ananasa i awokado kroimy w kostkę o wielkości podobnej do pokrojonego tofu, a cebulę w piórka.
4.SMAŻYMY SKŁADNIKI:
Tofu smażymy na rozgrzanym oleju tak, aby było lekko zarumienione z obu stron. Na osobną patelnię dajemy szpinak i podsmażamy go przez kilka minut, aż zwiędnie.
5.KOMPONUJEMY I DEKORUJEMY POKE BOWL:
Na dnie miski układamy ryż. Na nim układamy tofu, podsmażony szpinak, ananasa, awokado i cebulę. Całość oprószamy czarnym sezamem i podajemy.
Poke bowl ze szpinakiem, ananasem i marynowanym tofu

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 1

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MARYNUJEMY TOFU

Tofu kroimy w kostkę o boku ok. 1 cm. W miseczce dokładnie mieszamy ze sobą: sos sojowy, olej sezamowy, syrop klonowy i mielony imbir. Do tak przygotowanej marynaty wrzucamy pokrojone tofu i wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

2

GOTUJEMY RYŻ

Ryż przekładamy na sitko i dokładnie przepłukujemy wodą. Tak przygotowany ryż gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.

3

KROIMY DODATKI DO BOWLA

Plastry ananasa i awokado kroimy w kostkę o wielkości podobnej do pokrojonego tofu, a cebulę w piórka.

4

SMAŻYMY SKŁADNIKI

Tofu smażymy na rozgrzanym oleju tak, aby było lekko zarumienione z obu stron. Na osobną patelnię dajemy szpinak i podsmażamy go przez kilka minut, aż zwiędnie.

5

KOMPONUJEMY I DEKORUJEMY POKE BOWL

Na dnie miski układamy ryż. Na nim układamy tofu, podsmażony szpinak, ananasa, awokado i cebulę. Całość oprószamy czarnym sezamem i podajemy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

859,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

859,4 kcal

🥑

Tłuszcz

44,6 g

🌾

Węglowodany

96 g

🥬

Błonnik

10,6 g

💪

Białko

22,5 g

Podobne przepisy

Poke bowl ze szpinakiem, ananasem i marynowanym tofu - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl