psse-slupca.pl

Chlebek w stylu włoskim • przepis • składniki • przygotowanie

To niezwykle prosty i smaczny chlebek, który doskonale nadaje się do robienia kanapek lub jako dodatek do sałatek! Kilka składników i uczta w stylu włoskim zawita do Twojej kuchni!

Chlebek w stylu włoskim

To niezwykle prosty i smaczny chlebek, który doskonale nadaje się do robienia kanapek lub jako dodatek do sałatek! Kilka składników i uczta w stylu włoskim zawita do Twojej kuchni!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jajko - 2 szt.
kefir - 300 ml
mąka pszenna - 380 g
mozzarella - 100 g
oliwa z oliwek - 3 łyżki
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
soda oczyszczona - 0,5 łyżeczki
sól - 1 łyżeczka
pomidor suszony - 7 szt.
bazylia świeża - 5 g

Instrukcje przygotowania

1.ŁĄCZYMY KEFIR I JAJKA:
Kefir i jajka łączymy w dużej misce. Dodajemy oliwę z oliwek.
2.PRZYGOTOWUJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
Suszone pomidory i mozzarellę kroimy w kosteczkę. Bazylię szatkujemy.
3.ŁĄCZYMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI:
Mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiewamy przez sitko do dużej miski. Dodajemy bazylię, suszone pomidory i mozzarellę. Całość mieszamy.
4.PIECZEMY CHLEBEK:
Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 45 minut lub do suchego patyczka w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do wystudzenia.
Chlebek w stylu włoskim

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ŁĄCZYMY KEFIR I JAJKA

Kefir i jajka łączymy w dużej misce. Dodajemy oliwę z oliwek.

2

PRZYGOTOWUJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI

Suszone pomidory i mozzarellę kroimy w kosteczkę. Bazylię szatkujemy.

3

ŁĄCZYMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI

Mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiewamy przez sitko do dużej miski. Dodajemy bazylię, suszone pomidory i mozzarellę. Całość mieszamy.

4

PIECZEMY CHLEBEK

Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 45 minut lub do suchego patyczka w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do wystudzenia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2109,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

421,8 kcal

🥑

Tłuszcz

12,1 g

🌾

Węglowodany

60,8 g

🥬

Błonnik

0,4 g

💪

Białko

17,8 g

Podobne przepisy