psse-slupca.pl

Tort naleśnikowy z kremem i owocami • przepis • składniki • przygotowanie

Najłatwiejszy, a jednocześnie pyszny tort to ten z naleśników. Przygotuj go z kremem kawowym i owocami!

Tort naleśnikowy z kremem i owocami

Najłatwiejszy, a jednocześnie pyszny tort to ten z naleśników. Przygotuj go z kremem kawowym i owocami!

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni

Składniki

borówki - 100 g
jeżyna - 200 g
porzeczka - 100 g
cukier puder - 50 g
masło - 150 g
budyń waniliowy - 40 g
espresso - 200 g
cukier - 50 g
jajko - 2 szt.
mleko - 300 ml
olej - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
mąka pszenna - 125 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY BUDYŃ:
Zagotowujemy 300 ml mleka. Pozostałe mleko mieszamy z cukrem, kawą espresso instant i budyniem w proszku na gładką masę. Dodajemy do wrzącego mleka i gotujemy tak długo, aż uzyskamy konsystencję budyniu. Przelewamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.
2.SMAŻYMY NALEŚNIKI:
Mąkę, cukier i sól mieszamy. Jajka, mleko i olej miksujemy, stopniowo dodajemy do mieszaniny mąkę z cukrem i solą i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto odstawiamy na 20 minut do spęcznienia. Następnie naleśniki smażymy na odrobinie gorącego masła jeden po drugim przez ok. 2 minuty z każdej strony. Studzimy.
3.UKŁADAMY WARSTWY TORTU:
Miękkie masło i przesiany przez sito cukier puder ubijamy na gęsty krem. Schłodzony budyń jeden raz mieszamy, a następnie dodajemy łyżkami do maślanej masy i miksujemy. 1 naleśnik układamy na talerzu, smarujemy odrobiną kremu, układamy na nim kolejny naleśnik itd., aż wykorzystamy wszystkie naleśniki. Wierzch tortu smarujemy kremem. Tort wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
Tort naleśnikowy z kremem i owocami

Czas przygotowania

70 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY BUDYŃ

Zagotowujemy 300 ml mleka. Pozostałe mleko mieszamy z cukrem, kawą espresso instant i budyniem w proszku na gładką masę. Dodajemy do wrzącego mleka i gotujemy tak długo, aż uzyskamy konsystencję budyniu. Przelewamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.

2

SMAŻYMY NALEŚNIKI

Mąkę, cukier i sól mieszamy. Jajka, mleko i olej miksujemy, stopniowo dodajemy do mieszaniny mąkę z cukrem i solą i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto odstawiamy na 20 minut do spęcznienia. Następnie naleśniki smażymy na odrobinie gorącego masła jeden po drugim przez ok. 2 minuty z każdej strony. Studzimy.

3

UKŁADAMY WARSTWY TORTU

Miękkie masło i przesiany przez sito cukier puder ubijamy na gęsty krem. Schłodzony budyń jeden raz mieszamy, a następnie dodajemy łyżkami do maślanej masy i miksujemy. 1 naleśnik układamy na talerzu, smarujemy odrobiną kremu, układamy na nim kolejny naleśnik itd., aż wykorzystamy wszystkie naleśniki. Wierzch tortu smarujemy kremem. Tort wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3198 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

319,8 kcal

🥑

Tłuszcz

17,5 g

🌾

Węglowodany

35,8 g

🥬

Błonnik

5,4 g

💪

Białko

5,4 g

Podobne przepisy

Tort naleśnikowy z kremem i owocami - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl