psse-slupca.pl

Szaszłyki z czosnkowych krewetek z sałatką z grejpfruta i awokado • przepis • składniki • przygotowanie

Owoce morza i warzywa to smaczne, zdrowe połączenie - wypróbuj je, przygotowując lekką sałatkę z krewetkami.

Szaszłyki z czosnkowych krewetek z sałatką z grejpfruta i awokado

Owoce morza i warzywa to smaczne, zdrowe połączenie - wypróbuj je, przygotowując lekką sałatkę z krewetkami.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

krewetki - 24 szt.
liść laurowy - 3 szt.
ząbek czosnku - 6 szt.
tymianek świeży - 20 g
natka pietruszki - 20 g
rozmaryn świeży - 16 g
sok z limonki - 20 ml
oregano suszone - 2 szczypty
imbir świeży - 1 łyżka
bakłażan - 1 szt.
ocet balsamiczny - 2 łyżki
awokado - 1 szt.
cebula czerwona - 2 szt.
grejpfrut - 2 szt.
bazylia świeża - 24 g
oliwki czarne - 60 g
oliwa z oliwek - 6 łyżek
rukola - 100 g
sól - 1 szczypta
szczypior cebuli - 24 g
pieprz czarny - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ RĘCZNIK PAPIEROWY:
folię spożywczą patyczki do szaszłyków tarkę o drobnych oczkach Przygotuj wcześniej Namocz patyczki do szaszłyków w wodzie.
2.SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CZOSNKOWE:
krewetki Do miski przekładamy oczyszczone krewetki, dodajemy posiekane ząbki czosnku przetarte wcześniej z solą.
3.Z 2 GAŁĄZEK:
rozmarynu ściągamy igły, które układamy na desce razem z kilkoma gałązkami świeżego tymianku.
4.ZIOŁA SIEKAMY NA:
desce i dorzucamy do krewetek.
5.NASTĘPNIE DODAJEMY SUSZONE:
oregano, pokruszone liście laurowe oraz starty imbir.
6.DOPRAWIAMY SOKIEM Z:
limonki, oliwą z oliwek, świeżo mielonym pieprzem i solą, następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
7.WSZYSTKIE SKŁADNIKI MIESZAMY,:
zakrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 20 minut.
8.BAKŁAŻAN Z BAKŁAŻANA:
odcinamy końcówki, kroimy go na pół wzdłuż, a następnie na 24 cienkie plastry.
9.KAWAŁKI BAKŁAŻANA PRZEKŁADAMY:
do miski, marynujemy je w niewielkiej ilości oliwy z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem.
10.RĘCZNIK PAPIEROWY NASĄCZAMY:
oliwą i natłuszczamy kartkę od grilla.
11.PLASTERKI BAKŁAŻANA GRILLUJEMY:
bezpośrednio na rozgrzanym ruszcie, maksymalnie 30-60 sekund z każdej strony.
12.GRILLOWANE PLASTRY BAKŁAŻANA:
przekładamy na talerz.
13.ZAMARYNOWANE KREWETKI ZAWIJAMY:
w grillowane plastry bakłażana, następnie nadziewamy je na patyczki do szaszłyków (po 6 roladek na patyczek).
14.GRILLUJEMY PRZEZ:
ok. 3 MINUTY Z: każdej strony.
15.NASTĘPNIE GRILL PRZYKRYWAMY:
pokrywą i grillujemy przez kolejne 5-6 minut.
16.SAŁATKA DO MISECZKI:
przelewamy ocet balsamiczny i oliwę z oliwek.
17.DOPRAWIAMY SOLĄ I:
pieprzem. MIESZAMY.
18.TAK PRZYGOTOWANY SOS:
odstawiamy na bok.
19.JAK PODAWAĆ RUKOLĘ:
układamy na talerzu, a na niej kładziemy filety z grejpfruta, pokrojone na 6 części oliwki, piórka czerwonej cebuli i plastry awokado.
20.NA SAMYM KOŃCU:
do sałatki dodajemy porwane listki bazylii.
21.PRZED SAMYM PODANIEM:
sałatkę skrapiamy sosem vinegret.
22.NA SAŁACIE UKŁADAMY:
szaszłyk z krewetek.
23.CAŁOŚĆ POSYPUJEMY POSIEKANYM:
szczypiorkiem.
Szaszłyki z czosnkowych krewetek z sałatką z grejpfruta i awokado

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ RĘCZNIK PAPIEROWY

folię spożywczą patyczki do szaszłyków tarkę o drobnych oczkach Przygotuj wcześniej Namocz patyczki do szaszłyków w wodzie.

2

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CZOSNKOWE

krewetki Do miski przekładamy oczyszczone krewetki, dodajemy posiekane ząbki czosnku przetarte wcześniej z solą.

3

Z 2 GAŁĄZEK

rozmarynu ściągamy igły, które układamy na desce razem z kilkoma gałązkami świeżego tymianku.

4

ZIOŁA SIEKAMY NA

desce i dorzucamy do krewetek.

5

NASTĘPNIE DODAJEMY SUSZONE

oregano, pokruszone liście laurowe oraz starty imbir.

6

DOPRAWIAMY SOKIEM Z

limonki, oliwą z oliwek, świeżo mielonym pieprzem i solą, następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

7

WSZYSTKIE SKŁADNIKI MIESZAMY,

zakrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 20 minut.

8

BAKŁAŻAN Z BAKŁAŻANA

odcinamy końcówki, kroimy go na pół wzdłuż, a następnie na 24 cienkie plastry.

9

KAWAŁKI BAKŁAŻANA PRZEKŁADAMY

do miski, marynujemy je w niewielkiej ilości oliwy z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem.

10

RĘCZNIK PAPIEROWY NASĄCZAMY

oliwą i natłuszczamy kartkę od grilla.

11

PLASTERKI BAKŁAŻANA GRILLUJEMY

bezpośrednio na rozgrzanym ruszcie, maksymalnie 30-60 sekund z każdej strony.

12

GRILLOWANE PLASTRY BAKŁAŻANA

przekładamy na talerz.

13

ZAMARYNOWANE KREWETKI ZAWIJAMY

w grillowane plastry bakłażana, następnie nadziewamy je na patyczki do szaszłyków (po 6 roladek na patyczek).

14

GRILLUJEMY PRZEZ

ok. 3 MINUTY Z: każdej strony.

15

NASTĘPNIE GRILL PRZYKRYWAMY

pokrywą i grillujemy przez kolejne 5-6 minut.

16

SAŁATKA DO MISECZKI

przelewamy ocet balsamiczny i oliwę z oliwek.

17

DOPRAWIAMY SOLĄ I

pieprzem. MIESZAMY.

18

TAK PRZYGOTOWANY SOS

odstawiamy na bok.

19

JAK PODAWAĆ RUKOLĘ

układamy na talerzu, a na niej kładziemy filety z grejpfruta, pokrojone na 6 części oliwki, piórka czerwonej cebuli i plastry awokado.

20

NA SAMYM KOŃCU

do sałatki dodajemy porwane listki bazylii.

21

PRZED SAMYM PODANIEM

sałatkę skrapiamy sosem vinegret.

22

NA SAŁACIE UKŁADAMY

szaszłyk z krewetek.

23

CAŁOŚĆ POSYPUJEMY POSIEKANYM

szczypiorkiem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1664,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

416,1 kcal

🥑

Tłuszcz

28,1 g

🌾

Węglowodany

37,0 g

🥬

Błonnik

10,9 g

💪

Białko

10,9 g

Podobne przepisy