psse-slupca.pl

Spring rolls salad • przepis • składniki • przygotowanie

Jeśli masz ochotę na spring rollsy, ale nie masz chęci lub czasu ich zawijać, ta sałatka jest właśnie dla Ciebie! Wypróbuj ten przepis i ciesz się tą popularną przekąską w zupełnie innej formie.

Spring rolls salad

Jeśli masz ochotę na spring rollsy, ale nie masz chęci lub czasu ich zawijać, ta sałatka jest właśnie dla Ciebie! Wypróbuj ten przepis i ciesz się tą popularną przekąską w zupełnie innej formie.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

masło orzechowe - 3 łyżki
sos sojowy - 2 łyżki
ocet ryżowy - 1 łyżka
olej sezamowy - 1 łyżka
czosnek główka - 1 ząbek
imbir świeży - 0,5 łyżeczki
woda - 0,3 szkl
kapusta czerwona - 0,25 szt.
makaron ryżowy - 100 g
ogórek - 1 szt.
papryka żółta - 1 szt.
marchew - 1 szt.
orzechy ziemne solone - 20 g
kolendra świeża -

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki (poza wodą) dodajemy do miseczki i dokładnie mieszamy. Następnie do sosu dolewamy gorącej wody, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję.
2.KROIMY SKŁADNIKI:
Czerwoną kapustę szatkujemy, a ogórek, paprykę i marchewkę kroimy w cienkie słupki (julienne). Orzeszki ziemne delikatnie siekamy.
3.PODAJEMY SAŁATKĘ:
Ugotowany makaron ryżowy i wszystkie warzywa układamy w misce. Następnie całość polewamy sosem orzechowym i posypujemy orzeszkami i kolendrą. Sałatkę mieszamy bezpośrednio przed podaniem.
Spring rolls salad

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki (poza wodą) dodajemy do miseczki i dokładnie mieszamy. Następnie do sosu dolewamy gorącej wody, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję.

2

KROIMY SKŁADNIKI

Czerwoną kapustę szatkujemy, a ogórek, paprykę i marchewkę kroimy w cienkie słupki (julienne). Orzeszki ziemne delikatnie siekamy.

3

PODAJEMY SAŁATKĘ

Ugotowany makaron ryżowy i wszystkie warzywa układamy w misce. Następnie całość polewamy sosem orzechowym i posypujemy orzeszkami i kolendrą. Sałatkę mieszamy bezpośrednio przed podaniem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1039,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

519,8 kcal

🥑

Tłuszcz

19,2 g

🌾

Węglowodany

78 g

🥬

Błonnik

8,6 g

💪

Białko

13,2 g

Podobne przepisy