psse-slupca.pl

Spaghetti z wołowym ragu • przepis • składniki • przygotowanie

Długo gotowany sos pomidorowy na bazie aromatycznych warzyw i mięsa wołowego w stylu włoskim, czyli ragu. Sprawdź, jak z prostych i pysznych składników przygotować danie idealne na romantyczny wieczór!

Spaghetti z wołowym ragu

Długo gotowany sos pomidorowy na bazie aromatycznych warzyw i mięsa wołowego w stylu włoskim, czyli ragu. Sprawdź, jak z prostych i pysznych składników przygotować danie idealne na romantyczny wieczór!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

mięso mielone wołowe - 500 g
czerwone wino wytrawne - 0,25 szkl
cebula - 1 szt.
ząbek czosnku - 5 szt.
marchew - 1 szt.
bazylia świeża - 1 pęczek
pomidorki cherry w puszce - 400 g
passata pomidorowa - 500 g
pomidor suszony - 5 szt.
seler naciowy - 3 łodygi
oregano suszone - 1 łyżeczka
oliwa z oliwek - 4 łyżki
sól - 2 szczypty
pieprz czarny - 2 szczypty
ser pecorino - 40 g
makaron spaghetti - 400 g

Instrukcje przygotowania

1.PODSMAŻAMY WARZYWA:
Seler naciowy i cebulę kroimy w drobną kostkę. Marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni podgrzewamy oliwę i smażymy przygotowane wcześniej warzywa.
2.SMAŻYMY MIĘSO:
Do lekko podsmażonych warzyw dodajemy mięso i rozgniatamy je, mieszając z warzywami, aby rozpadło się na mniejsze kawałki. Czosnek dość drobno siekamy i dajemy na patelnię. Całość dokładnie mieszamy i podsmażamy przez ok. 30 sekund. Następnie dodajemy wino i ponownie mieszamy.
3.GOTUJEMY SOS:
Suszone pomidory bardzo drobno siekamy i również dodajemy do smażących się składników. Całość doprawiamy suszonym oregano. Dość drobno siekamy liście świeżej bazylii i selera naciowego i dodajemy je do sosu. Następnie dodajemy pomidorki z puszki, passatę pomidorową i ponownie mieszamy. Sos doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem na małym ogniu, aby się dusił. Sos gotujemy przez ok. 1,5-2 godziny.
4.PODAJEMY SPAGHETTI:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Przekładamy go na talerze i polewamy gotowym sosem. Każdą porcję oprószamy serem pecorino startym na tarce o drobnych oczkach i listkami świeżej bazylii. Makaron podajemy od razu.
Spaghetti z wołowym ragu

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODSMAŻAMY WARZYWA

Seler naciowy i cebulę kroimy w drobną kostkę. Marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni podgrzewamy oliwę i smażymy przygotowane wcześniej warzywa.

2

SMAŻYMY MIĘSO

Do lekko podsmażonych warzyw dodajemy mięso i rozgniatamy je, mieszając z warzywami, aby rozpadło się na mniejsze kawałki. Czosnek dość drobno siekamy i dajemy na patelnię. Całość dokładnie mieszamy i podsmażamy przez ok. 30 sekund. Następnie dodajemy wino i ponownie mieszamy.

3

GOTUJEMY SOS

Suszone pomidory bardzo drobno siekamy i również dodajemy do smażących się składników. Całość doprawiamy suszonym oregano. Dość drobno siekamy liście świeżej bazylii i selera naciowego i dodajemy je do sosu. Następnie dodajemy pomidorki z puszki, passatę pomidorową i ponownie mieszamy. Sos doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem na małym ogniu, aby się dusił. Sos gotujemy przez ok. 1,5-2 godziny.

4

PODAJEMY SPAGHETTI

Makaron gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Przekładamy go na talerze i polewamy gotowym sosem. Każdą porcję oprószamy serem pecorino startym na tarce o drobnych oczkach i listkami świeżej bazylii. Makaron podajemy od razu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3318,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

829,6 kcal

🥑

Tłuszcz

24,1 g

🌾

Węglowodany

100,1 g

🥬

Błonnik

9,8 g

💪

Białko

45,9 g

Podobne przepisy

Spaghetti z wołowym ragu - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl