psse-slupca.pl

Sos do ravioli • przepis • składniki • przygotowanie

Ravioli to małe, kwadratowe pierożki z ciasta makaronowego wypełnione bogatym nadzieniem, które serwuje się z dodatkiem sosów. Odpowiednie połączenie sosu wraz z nadzieniem tworzy prawdziwą kulinarną magię, dopełniając się wzajemnie. Poznaj nasz pomysł na aromatyczny sosy do ravioli!

Sos do ravioli

Ravioli to małe, kwadratowe pierożki z ciasta makaronowego wypełnione bogatym nadzieniem, które serwuje się z dodatkiem sosów. Odpowiednie połączenie sosu wraz z nadzieniem tworzy prawdziwą kulinarną magię, dopełniając się wzajemnie. Poznaj nasz pomysł na aromatyczny sosy do ravioli!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

pomidory z puszki - 400 g
bulion warzywny - 100 ml
cebula - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
oliwa z oliwek - 40 ml
oliwa truflowa - 20 ml
bazylia świeża - 4 g
sól - 2 g
pieprz czarny - 0,5 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA:
Cebulę oraz czosnek obierz, a następnie drobno pokój. Posiekaj także bazylię i odłóż do małej miseczki.
2.SMAŻYMY SKŁADNIKI:
Rozgrzej patelnię i wlej na nią oliwę z oliwek, a następnie podsmaż cebulę oraz czosnek. Gdy warzywa się zeszklą, a w kuchni zacznie unosić się ich zapach, dodaj bulion i zamieszaj.
3.DODAJEMY POMIDORY:
Gdy bulion delikatnie się zredukuje, dodaj pomidory i zamieszaj.
4.DOPRAWIAMY:
Pomidory i resztę składników dopraw solą i pieprzem, zamieszaj i pozwól im się dusić na małym ogniu przez 10-15 minut.
5.WYKAŃCZAMY SOS:
Do widocznie zredukowanego sosu dodajemy bazylię i mieszamy. Gotujemy jeszcze przez 4-5 minut i gotowe. Możesz dodać ravioli, a po przełożeniu na talerz skropić oliwą truflową. Już kilka kropel wystarczy, by nadać potrawie niesamowitego smaku
Sos do ravioli

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Cebulę oraz czosnek obierz, a następnie drobno pokój. Posiekaj także bazylię i odłóż do małej miseczki.

2

SMAŻYMY SKŁADNIKI

Rozgrzej patelnię i wlej na nią oliwę z oliwek, a następnie podsmaż cebulę oraz czosnek. Gdy warzywa się zeszklą, a w kuchni zacznie unosić się ich zapach, dodaj bulion i zamieszaj.

3

DODAJEMY POMIDORY

Gdy bulion delikatnie się zredukuje, dodaj pomidory i zamieszaj.

4

DOPRAWIAMY

Pomidory i resztę składników dopraw solą i pieprzem, zamieszaj i pozwól im się dusić na małym ogniu przez 10-15 minut.

5

WYKAŃCZAMY SOS

Do widocznie zredukowanego sosu dodajemy bazylię i mieszamy. Gotujemy jeszcze przez 4-5 minut i gotowe. Możesz dodać ravioli, a po przełożeniu na talerz skropić oliwą truflową. Już kilka kropel wystarczy, by nadać potrawie niesamowitego smaku

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

549,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

137,4 kcal

🥑

Tłuszcz

11,7 g

🌾

Węglowodany

8,1 g

🥬

Błonnik

2,6 g

💪

Białko

1,5 g

Podobne przepisy