Napoleonka waniliowa • przepis • składniki • przygotowanie
Paweł Małecki zdradza swój przepis na napoleonkę! Delikatny krem z wyczuwalną nutą wanilii, otulony chrupiącym ciastem francuskim!

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODPIEKAMY CIASTO FRANCUSKIE
Ciasto francuskie rozwijamy. Wałkujemy. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 16-20 minut. Jeden upieczony blat z ciasta francuskiego docinamy do rozmiarów formy, której używamy, i układamy go na dnie. Drugi dopasowujemy do tych samych wymiarów i od razu tniemy na równe kwadraty.
PRZYGOTOWUJEMY KREM
700 ml mleka zagotowujemy. Laski wanilii przecinamy na pół, tępą stroną noża wyciągamy nasionka i dodajemy do mleka. Laski wanilii również wkładamy do gotującego się mleka. W 50 ml mleka namaczamy żelatynę. Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną oraz 250 ml mleka. Dokładnie mieszamy. Z zagotowanego mleka wyciągamy laski wanilii, dodajemy namoczoną żelatynę. Mieszamy do momentu rozpuszczenia się żelatyny. Ciągle mieszając, wlewamy do gotującego się mleka utarte żółtka z pozostałymi składnikami. Energicznie mieszamy do momentu zgęstnienia i zagotowania się masy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia, co jakiś czas mieszając.
WYLEWAMY KREM NA SPÓD
Śmietankę ubijamy. Przestudzoną masę łączymy z ubitą śmietanką. Na końcu dodajemy likier i wylewamy na wcześniej podpieczony spód. Dokładnie wyrównujemy masę i na górze układamy wcześniej pocięty na równe części drugi blat z ciasta francuskiego. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Napoleonkę podajemy posypaną cukrem pudrem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5096,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
424,7 kcal
Tłuszcz
22,8 g
Węglowodany
41,5 g
Błonnik
10,7 g
Białko
10,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zapiekanka z amarantusem i tuńczykiem
Szukasz pomysłu na obiad? Poznaj przepis na zapiekankę z amarantusem, tuńczykiem i pomidorami!

Panierowany camembert z migdałami i pistacjami
Najsłynniejszy francuski ser panierowany w orzechach, migdałach i korzennych ciastkach, podawany z orzeźwiającą sałatką.

Quiche z pieczarkami i kurczakiem
Przygotuj quiche z warzywami, kurczakiem i serem! To doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Świąteczny pasztet z pistacjami i żurawiną
Niezły pasztet! Kompozycja mięsa drobiowego, boczku, wątróbki i warzyw pięknie pachnie i smakuje fenomenalnie.

Lekka pianka pomarańczowa
Orzeźwiający cytrusowy deser na każdą porę roku, doskonały dla osób dbających o linię!

Sernik na zimno z truskawkami
Sernik na zimno z truskawkami to niezwykle kusząca propozycja, która łączy w sobie kremową delikatność z intensywnym owocowym smakiem. Ta klasyczna kompozycja rewelacyjnie sprawdza się w ciepłe dni, ale nie tylko! W jaki sposób przyrządzić sernik bez pieczenia ze świeżymi truskawkami? Poznaj nasz sposób na ten prosty i smaczny deser!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Podudzia kurczaka cajun z zapiekanką z cukinii i koziego sera
Potrawa z francusko-amerykańskimi korzeniami. Najważniejsze w niej to mieszanka ziół - cajun. Będzie pikantnie!

Bezy — przepis podstawowy
Bezy to jeden z tych deserów, który pamięta się z dzieciństwa. Małe, spiralne, słodkie beziki zachwycają swoją lekkością i delikatnym smakiem. Są idealnym dodatkiem do kawy, herbaty czy jako dekoracja innych wypieków. Przygotowanie ich wymaga zaledwie kilku składników. Jak zrobić bezy? Odkryjcie nasz podstawowy przepis!

Ciasto z kremem budyniowym i bitą śmietaną
Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego na pyszne ciasto z kremem budyniowym, bitą śmietaną i świeżymi malinami!